dpss od3 facebook b

fb2                      dpss od5 en 80

Адреса / Address: 

65042, вул. 7-ма Пересипська, 6
6 7th Peresypska St., 65042, Odesa


Дзвоніть / Calls:
tel/fax: 716-13-01

 

Режим роботи:

понеділок - п'ятниця: з 9:00 до 17:30
обідня перерва: з 13:00 до 13:30

Рання плодоовочева продукція. Що потрібно знати споживачу?

Рання плождоовочева

    На агропродовольчих ринках Одещини поступово з’явились перші помідори, огірки, капуста, редис, цибуля, кріп.

З’явилися також і свіжі ягоди. Мало хто може встояти щоб не покуштувати першу полуницю.

Але купуючи ранні плоди та овочі слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони в собі містять. А це нітрати і пестициди. На безпечність цієї продукції безпосередньо впливають умови зростання та використання добрив.

 

Нітрати - солі азотної кислоти. Первинним їх джерелом для овочів І фруктів є грунт. Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами грунту надмірну кількість сполук азоту, більше за необхідну. Існують допустимі норми нітратів в овочах, фруктах та зелені, з урахуванням безпечності для організму людини.

Усі рослинні продукти поділяються на три групи: низько-, середньо- та високонітратні. До високої!і і ра ї них рослин (700-2000 мг/кт) належать коренеплоди (буряк, морква, редька, редис) і городня зелень (салат, петрушка, шпинат, селера); до середньонітратних (180-700 мг/кг) - томати, баклажани, картопля, цибуля, часник, огірки, цвітна капуста; до низьконітратних ( до 180 мг/кг) - фрукти та ягоди.

Так, у травні на ринках області спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи проводилося вилучення з обігу овочів та фруктів. Серед причин вилучення - органолептика та нітрати.

Що стосується полуниці та вона на сьогодні є цілком безпечною для споживання. Адже на ринках з’являється домашня місцева полуниця, де вміст нітратів не перевищує допустимі норми.

Також фахівці управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини наголошують! Перед вживанням овочі, фрукти та зелень необхідно добре мити, навіть, якщо вони чисті. Кращій спосіб зменшити кількість нітратів -замочувати у воді. Для полуниці достатньо і 10 хвилин.

І остання важлива порада! Пам’ятайте! Безпечна продукція - це та, що пройшла ветеринарно-санітарну експертизу і реалізується в місцях санкціонованої тортівлі.

dpss

min agro pol

uryad portal

lab diagnost