Адреса / Address: 

65042, вул. 7-ма Пересипська, 6
6 7th Peresypska St., 65042, Odesa

Дзвоніть / Calls:
tel/fax: 716-13-01

У зв'язку з технічними причинами
наявний додатковий телефон
для зв'язку 096-035-41-42

Профілактика захворювання людини на сальмонелоз

SalmonelozСальмонельоз – гостре інфекційоне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми – сальмонели. Сальмонельоз передається фекально-оральним шляхом, переважно харчовим шляхом. Основним джерелом інфекції є сільскогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.

Факторами  розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’сних продуктів, яєць. Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час ії зберігання та транспортування, при використання спільного кухонного приладдя.

Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин, до двох днів. Захворювання починається гостро з підвищення температури і наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота у м’язах, слабкість). Потім у животі виникає біль спастичного характеру з переважною локалізацією у верхніх відділах живота і пупкової області, нудота і часта блювота. Незабаром приєднується діарея, калові маси досить швидко набувають водянистий, пінистий характер, смердючий, іноді відзначається їх зеленуватий відтінок. Після перенесеного сальмонельозу, незалежно від його форми, деякі хворі продовжують виділяти збудника           (бактеріоносійство) до місяця. Якщо бактеріоносійство затягується до трьох місяців, його визнають хронічним.

Щоб запобігти захворювання на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:

- сирі продукти тваринного походження слід зберігати в холодильнику окремо від готових;

- яйця перед вживанням слід ретельно вимити;

- приготовану теплу страву з сирих яєць (наприклад, соус майонез), необхідно вжити в їжу в перші дві години приготування;

- розморожувати м’ясо птиці слід в холодильнику;

- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;

- страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;

- для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя;

- дортримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів та гризунів;

- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо перед вживанням їжі та після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, дизенфікуючі засоби для рук;

- не допускайти змішування свіжо приготовленної страви із ії залишками попереднього дня;

- не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;

- під час поїздок не споживайте швидкопсувні продукти: молочні, м’ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби. Якщо у Вас або членів Вашої родини все ж таки з’явилися перші симптоми захворювання – підвищення температури тіла, озноб, головний біль та біль у животі, пронос – негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати.

Захист Вашого здоров’я у власних руках.

dpss

min agro pol

uryad portal

lab diagnost