1

Використання отрутохімікатів у великих масштабах для обробки сільськогосподарських культур становить небезпеку для бджіл. При порушенні елементарних правил застосування можуть викликати масове отруєння і навіть їх загибель. 

1

Моніліоз – дуже небезпечне захворювання. Хвороба уражує всі кісточкові культури, 12 видів дерев, серед яких абрикос, персик, вишня, слива тощо. Так, наприклад, у рік епіфітотій ураження плодів абрикоси гниллю сягає 35-45%, черешні – 50-60% залежно від сортового складу. Поширюється моніліоз із ушкодженими плодами, але найчастіше з ураженим садивним матеріалом.

1Система швидкого реагування по харчових продуктах та кормах (RASFF) у своїх листах від 06.04.2022 р. (№2022.1799 - fup 29) та від 28.04.2022 р. (№2022.2452 - fup 3), що надійшли до Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, попереджає щодо спалаху харчової інфекції, спричиненої Salmonella Typhimurium.

1

Клоп шкідлива черепашка – найбільш масовий і небезпечний шкідник колосових культур. Шкодить повсюдно, пошкоджуючи рослини озимої та ярої пшениці, озимого і ярового ячменю, жита. Шкода клопа-черепашки проявляється в зниженні якості зерна та схожості насіння.

1

Китай, Єгипет та країни ЄС є важливими торговими партнерами для України та покупцями українського зерна. Експорт зерна залежить від його врожаю, а на це впливають шкідники, хвороби, бур`яни та інші шкідливі фактори, які можуть мати руйнівні результати, значно скорочуючи або навіть знищуючи майбутні посіви.

Особливе місце з поміж шкідників рослин та численних збудників хвороб та бур`янів посідають карантинні організми, що становлять потенційну економічну загрозу рослинним ресурсам певного регіону, і кожна країна має суверенне право на застосування проти них фітосанітарних заходів, які в першу чергу спрямовані на попередження завезення карантинних організмів до нових територій, а в разі їх поширення – забезпечують локалізацію та ліквідацію карантинних вогнищ.

1

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області у в зв’язку з введенням воєнного стану в Україні з 24.02.2022р. та з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, а також для оперативного надання пропозицій у сфері санітарного законодавства, на кожній адміністративній території області спільно з органами влади забезпечується виконання повноважень Держпродспоживслужби.

1

Впродовж багатьох років Україна – світовий лідер у виробництві соняшникової олії і головний її експортер. Серед інших олійних соняшник посідає беззаперечне перше місце і за площами вирощування, і за обсягами виробництва олії з його урожаю. При такій «актуальності» соняшнику у сільгоспвиробників та, відповідно, постійного й неухильного збільшення його посівних площ, що відбувалося останніми роками, фітосанітарна ситуація в перенасичених цією культурою сівозмінах суттєво погіршилася. Посівам стали частіше дошкуляти шкодочинні організми – спеціалізовані шкідники і хвороби.

1

Травень-червень – традиційний сезон полуниці. Вона багата на вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти, а вміст вітаміну С в ягодах не зменшується, якщо їх зберігати в холодильнику. Також у полуницях є вітамін К та фолієва кислота, калій і магній. Згідно з дослідженнями, полуниця має антиоксидантну та протизапальну дію, знижує ризик серцево-судинних хвороб, підвищує чутливість клітин до інсуліну.

 

1Чудові солодкі грона винограду – справжня гордість садівника і ласощі для сім’ї. Виноград і смачними ягодами нагодує, і стане відмінним вертикальним озелененням. Однак, не завжди садівники отримують бажаний результат через хвороби, які знищують виноградники. Щоб зберегти урожай винограду необхідно проводити його захист від пошкоджень хвороботворними організмами й шкідниками, які послаблюють імунітет рослини, пошкоджують ягоди, а без лікування – можуть знищити не тільки урожай, але і всі кущі.

dpss

uryad portal

lab diagnost