2

Наприкінці зими аграрії зазвичай розпочинають підживлення озимих зернових і ріпаку по мерзлоталому ґрунту. Як правило, природа виділяє лише кілька днів для проведення цієї операції перед відновленням весняної вегетації, коли ґрунт іще мерзлий, але сніговий покрив уже зійшов, або його не було зовсім.

2

Головне завдання наших фітосанітарів – завчасне виявлення, локалізація та ліквідація вогнищ шкідливих організмів, які мають карантинне значення в Україні і занесені до Переліку регульованих шкідливих організмів у списках А1 (відсутні в Україні) та А2 (обмежено поширені на території України). 

Одним з потенційно небезпечних шкідників для України (у разі занесення) може стати японський жук (Popillia japonica). Цей вид пластинчатовусих жуків з підродини хлібних жуків і хрущиків належить до карантинних шкідників списку А1, які відсутні в Україні.

1

На даний час одним з найбільш поширених видів торгівлі є продаж товарів через мережу Інтернет. Інтернет-торгівля є найбільш швидкозростаючим сегментом ринку. Тому суттєво збільшується кількість споживачів такого виду послуг та, як наслідок, збільшується кількість скарг та звернень громадян щодо порушення їх прав, встановлених Законом України «Про захист прав споживачів» при купівлі через інтернет-магазини.

7Наприкінці січня в Одеській області зареєстровано перший у 2023 році випадок захворювання на ботулізм. Захворіла мешканка м. Одеси - жінка віком 27 років, яка вживала в’яленого ляща, придбаного через замовлення в інтернет-магазині.

1

Тепла, майже безсніжна погода січня, без інтенсивних опадів і достатня кормова база сприяють швидкому розмноженню і подальшому наростанню чисельності гризунів на посівах зернових культур, озимого ріпаку, а особливо – багаторічних трав та неорних земель. При масовому розмноженні гризуни сильно зріджують посіви, навесні серед зеленіючих посівів бувають великі прогалини з норами і ходами шкідників. На окремих полях за несвоєчасного регулювання чисельності гризунів втрати зерна озимої пшениці становили 35-40%. У роки ж масового їх розмноження подекуди виникає потреба у пересіві пошкоджених масивів. У садах миші підгризають коріння, обгризають кору, найбільшої шкоди завдають молодим деревам, які можуть загинути.

4

Фузаріоз часнику, або гниль денця – одна з найнебезпечніших хвороб, що вражає і часник, і цибулю. Найчастіше вона проявляється в умовах клімату зі спекотним літом і теплою, м’якою зимою. У таких районах втрати врожаю цибулевих культур через фузаріоз можуть досягати 70%. Ускладнюється ситуація тим, що вражати часник можуть не один або два, а вісім збудників групи Fusarium, у кожного з яких свій ступінь активності, що залежить від хіміко-кліматичних умов.

3

У зв’язку з технічними проблемами листи, що були відправлені на офіційну електронну пошту Головного управління Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. у період з 15:29 30.01.2023 по 09:48 31.01.2023, не були доставлені. Просимо повторно направити ваші листи, якщо вони були відправлені у зазначений вище проміжок часу. 

1

Реклама – рушій торгівлі для виробників, а для споживачів – джерело інформації про нові товари і послуги. Втім реклама не лише інформує, вона здатна формувати та змінювати світогляд і поведінку людей, маніпулювати ними. На дітей, наприклад, реклама впливає по-особливому, тому вони – улюблена аудиторія багатьох виробників. Кожен, в кого є малеча, мусить знати про наслідки, до яких призводить перегляд дітьми рекламних роликів.

4

Державні установи, які підпорядковуються Головному управлінню Держпродспоживслужби в Одеській області, реорганізують шляхом їх приєднання до інших державних установ. Мова йде про районні державні лікарні ветеринарної медицини та низку міжрайонних державних лабораторій Держпродспоживслужби, що працюють на території Одеської області. Такі зміни впроваджено відповідно до наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 07.10.2022 р. №415 «Про реорганізацію деяких державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби» та наказу від 04.11.2022 р. №467 «Про внесення змін до наказу Держпродспоживслужби  від 07.10.2022 №415».

dpss

uryad portal

lab diagnost