dpss od3

facebook btelegram messenger 

fb2telegram messenger                    dpss od5 en 80

Стан розслідування спалахів гострих кишкових інфекцій серед населення Одеської області у травні 2022 року та заходи з їх профілактики

3

У травні 2022 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області прийнято участь у санітарно-епідеміологічних розслідуваннях, спрямованих на виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення двох спалахів захворюваності на гострі кишкові інфекції переважно серед дитячого населення у м. Ізмаїл Одеської області.

16.05.2022р. зареєстровано групову захворюваність на гостру кишкову інфекцію у побуті серед членів ромської родини (постраждало вісім осіб, зокрема четверо дітей віком до 17 років), які спільно відпочивали на дачі (Одеська область, Ізмаїльський район, с. Озерне, вул. Шевченка, 29) та вживали страви власного приготування. За результатами санепідрозслідування встановлено, що ймовірною причиною спалаху було вживання страв домашнього виготовлення, забруднених збудником (Calicivirus, генотип-Noro2) через недотримання правил особистої гігієни.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області, з метою недопущення поширення захворюваності, проведено наступні заходи щодо локалізації та ліквідації спалаху:

1. Направлено інформацію щодо виникнення спалаху на адресу начальника Ізмаїльської районної військової адміністрації (від 17.05.2022р. №241-23/1); Ізмаїльського міського голови та голови Саф’янівської ОТГ з наданням пам’яток з профілактики харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій для розповсюдження серед населення (від 17.05.2022р. №№242-243-23/1); старости с. Озерне Ізмаїльського району з пропозиціями щодо здійснення заходів по недопущенню виникнення санітарно-епідемічних ускладнень (від 18.05.2022р. №269-23/1);

2. Направлено пропозиції про проведення заходів по забезпеченню мешканців с. Озерне питною водою гарантованої якості та про заборону використання води з артсвердловини, яка не відповідала нормативним вимогам, в питних цілях, для приготування їжі, миття посуду, купання, тощо на адресу голови Саф’янівської ОТГ (від 19.05.2022р. №272-23/1) та старости с. Озерне Ізмаїльського району (від 19.05.2022р. №271-23/1).

26.05.2022р. зареєстровано групову захворюваність на гостру кишкову інфекцію серед дитячого населення м. Ізмаїл Одеської області, коли було госпіталізовано п’ятеро дітей віком від 2 до 12 років з попереднім діагнозом: «Гострий гастроентероколіт» (четверо дітей), «Харчове отруєння, ацетономічний синдром» (одна дитина). Захворювання дітей було пов’язано з вживанням дітьми готових страв у кафе ФОП Войтко А.М., розміщеному у розважальному комплексі «Дитяче королівство» (Одеська область,  м. Ізмаїл, просп. Суворова, 22А).

Під час обстеження кафе виявлені порушення санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів, які призвели до виникнення спалаху: недотримання гігієнічних вимог до технологічних процесів виготовлення кулінарної продукції; порушення умов та термінів зберігання харчових продуктів; відсутність маркування технологічного та холодильного обладнання, інвентарю, кухонного посуду, санітарного та спеціального одягу; порушення вимог щодо зберігання і утилізації харчових відходів; відсутність дезінфекційних засобів; відсутність даних про проходження гігієнічного навчання та недотримання правил особистої гігієни персоналом тощо.

За результатами проведеного санітарно-епідеміологічного розслідування, з метою недопущення поширення захворюваності, проведено наступні заходи:

1. На адресу керівника кафе ФОП Войтко А.М. направлено пропозиції щодо усунення порушень санітарного законодавства від 30.05.2022р. № 283-23/2 та припис про усунення порушень законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів від 30.05.2022р. №109.

2. Направлено інформацію щодо виникнення захворюваності з пропозиціями щодо здійснення протиепідемічних заходів на адресу начальника Ізмаїльської районної військової адміністрації від 26.05.2022р. №241-23/1; Ізмаїльського міського голови від 26.05.2022р. №279-23/1; Ізмаїльського районного відділу поліції ГУ НП України в Одеській області від 26.05.2022р. №280-23/1.

В обох випадках проведено санітарно-освітню роботу з хворими. Для інформування населення м. Ізмаїл та Ізмаїльського району направлено по три статті у дві газети з питань профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь, розслідування спалаху висвітлено на офіційному сайті Ізмаїльської міської ради та у соціальних мережах.

Серед населення області, волонтерських організацій, на пунктах приготування їжі для внутрішньо переміщених осіб, на офіційних сайтах районних військових адміністрацій, об’єднаних територіальних громад. постійно проводиться санітарно-освітня робота з профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь та алгоритму дій у разі виникнення радіологічного, хімічного та бактеріологічного забруднення навколишнього середовища. За період воєнного стану розповсюджено 19 136 пам’яток та проведено більше 1 462 бесід.

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує дотримуватись наступних правил:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб у місцях, не призначених для здійснення торгівлі харчовими продуктами. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
  • НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці та дотримуватись встановлених термінів зберігання.
  • Приготовлені страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням піддавати вторинній термічній обробці.
  • Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
  • НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику).
  • НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
  • Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
  • Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
  • При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
  • Дотримуватись правил особистої гігієни:
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди необхідно мити руки з милом.
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
  • При відпочинку батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
  • НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
  • Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

 

dpss

uryad portal

lab diagnost