Ботулізм можна попередити

1

За інформацією Держпродспоживслужби, в Україні з початку року зареєстровано 43 осередки ботулізму. 46 постраждалих, двоє з яких померли. За результатами епідеміологічних розслідувань встановлено, що 18 випадків були пов’язані із вживанням консервації домашнього приготування, решта – із вживанням в’яленої риби. До летальних випадків призвів паштет м’ясного домашнього виготовлення та в’ялена риба, яку купували у приватних осіб.

В Одеській області в поточному році зареєстровано два випадки ботулізму. У першому захворілий вживав м’ясну тушонку домашнього виготовлення, у другому – консервовані мідії, які зберігалися тривалий час без дотримання належних умов.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області вкотре звертає увагу на це дуже небезпечне для життя та здоров’я захворювання, та нагадує,  що ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи!

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог виробництва та зберігання продукту.

Клінічно ботулізм проявляється:

  • у порушенні зору
  • у сильно вираженій сухості у роті
  • в афонії (або голос стає тихим)
  • у підвищеній стомлюваності, м'язовій слабкості
  • у можливих запамороченнях
  • у нудоті, блюванні, частих випорожненнях.

Ознаки захворювання виникають через 12-24 годин після вживання недоброякісної їжі, але вони можуть виникнути раніше – через 2-3 години, або значно пізніше – за 4 доби і більше.

Нагадуємо, що для профілактики ботулізму необхідно суворо дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини, а саме:

  • для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування продукти;
  • сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;
  • швидко й ретельно видаляти кишки при після забійного розчленування туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
  • не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію з здутих (бомбажних) банок;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, тому що технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, треба звертати увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. Бережіть своє життя!

 

dpss

uryad portal

lab diagnost