Про отруєння грибами з летальними випадками в Любашівському районі Одеської області
На території Одеської області зареєстровано випадок отруєння грибами з 7-ма потерпілими (сімейний осередок: 2 дорослих (батьки) і 5 дітей), які проживають в с. Ясеново - 2 Любашівського району з 2 летальними випадками (мати 38 років і дитина 11 років).
Гриби збирали в Познанському лісі поблизу села, які вживали смаженими. Госпіталізовано 20.07.2018р. (3 особи: мати та 2 - є дітей) та 21.07.2018р. (4 особи: батько та 3 - є дітей), до КУ «Одеська обласна клінічна лікарня» - батьків, до реанімаційного відділення КУ «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня» - дітей. Трьох дітей 22.07.2018р. доставлено по санавіації до Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» МОЗ України, де 23.07.2018р. одна дитина померла (хлопчик 11 років).
При госпіталізації: попередній діагноз «Отруєння грибами», ймовірно блідною поганкою; стан тяжкий та середньої важкості.
Любашівським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області проведено санітарно-просвітню роботу серед населення району з питань профілактики отруєння грибами (направлено статтю в газету, розповсюджено листівки, на ринках по радіо проводиться оголошення).
Станом на 24.07.2018р. серед населення Одеської області зареєстровано 3 випадки отруєння грибами з 12 потерпілими, з них 2 закінчились летально, серед яких 1 дитина.
ПАМ’ЯТКА
Обережно! Отруйні гриби!
Що ж призводить до біди? Зупинимось на основних причинах отруєнь.
Особливо небезпечні гриби: бліда поганка, сморжі, мухомори та несправжні опеньки.
Через 8-10 годин після вживання цих грибів виникає біль у животі, нудота, що переходить у блювання. У тяжких випадках на другий день хвороби спостерігаються ознаки жовтяниці, як наслідок різкого порушення функції печінки; порушуються кровообіг, дихання, уражаються нирки.
Майже всі смертельні і тяжкі отруєння пов’язані з вживанням найбільш отруйного гриба – блідої поганки. Отрута цього виду грибів наскільки небезпечна, що одне плодове тіло може призвести до смерті декількох людей.
Незважаючи на постійне інформування населення про те, як розпізнати бліду поганку, продовжують фіксуватись випадки помилкового її вживання. Зробити помилку можуть навіть досвідчені люди, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки.
Бліда поганка та її різновиди можуть скидатися на шампіньйони, зелену, зеленкувату та білу сироїжку, а також на зеленку. Запам’ятайте основну відміну блідої поганки від шампіньйона – основа ніжки в неї бульбовидна, з набряками та залишками мішковидного покривала.
Нерідко плутають несправжні (отруйні) опеньки зі справжніми. Розпізнавальна ознака несправжніх опеньків – зеленкувато-жовті або темно-бурі пластинки під шляпкою (у їстівних вони кремові).
Мухомор своїм виглядом різко відрізняється від інших грибів, тому отруєння ним серед дорослих зустрічається рідко.
Зібрані для соління гриби, що мають молочний сік ,- вовнянки, чорнушки, білянки, грузді, тощо перед солінням рекомендується відварити або вимочити; те саме слід робити з валуями та сироїжками, що гірки на смак.
Сморжі та зморжки перед приготуванням слід двічі проварити по 7-10 хвилин, відвар злити і лише після цього гриби можна смажити чи варити юшку.
Варто зауважити, що і їстівні гриби за несприятливих екологічних умов (поблизу занедбаних складів отрутохімікатів, хімічних комбінатів, автомобільних магістралей, теплових електростанцій тощо), можуть набувати токсичних властивостей.
У зв’язку із рядом біологічних особливостей (наявність хітинової оболонки) гриби є важкою їжею для дітей, людей похилого віку, що може спровокувати порушення роботи шлунково-кишкового тракту.
У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини. Отже під час посухи гибів краще не їсти взагалі.
Необхідно пам’ятати: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. При перших же ознаках отруєння слід негайно звернутися до лікаря, а до його приходу спробувати штучно викликати блювання, провести швидке очищення шлунку та кишечнику, їх промивання великою кількістю води, щоб вивести отруту з організму. Ні в якому разі не можна вживати спиртні напої, оскільки вони сприяють всмоктуванню отрути слизовою шлунка.
УВАГА! ГРИБИ НЕ МОЖНА ЇСТИ
- дітям
- людям похилого віку
- хворим на захворювання шлунково-кишкового тракту
- вагітним та матерям, які годують дітей молоком
Перша медична допомога при отруєннях дикорослими грибами:
- Потерпілого слід госпіталізувати або викликати лікаря додому. Важливо – не втратити проміжок часу від появи перших ознак захворювання до моменту надання першої медичної допомоги. Для багатьох потерпілих втрата цього часу виявилася фатальною.
- До приходу медичних працівників хворому, щоб видалити токсини, слід негайно неодноразово промити шлунок. Для цього потерпілому треба дати велику кількість води кімнатної температури, до якої попередньо додають сіль або марганцівку, викликати штучну блювоту. Після промивання шлунку хворого необхідно напоїти холодним чаєм, злегка підсоленою водою. Для повного очищення кишечнику застосовують клізму.
- Хворий до госпіталізації повинен дотримуватись постільного режиму, щоб не прискорився кровообіг. Категорично протипоказані алкогольні напої, які прискорюють всмоктування отрути.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Основною причиною смертельних випадків є пізнє звернення людей за медичною допомогою.
Любителі збирання грибів, будьте уважні і обережні, не ризикуйте здоров’ям – і своїм, і своїх близьких.
Усі права на матеріали, що розміщено на даному сайті, охороняються відповідно до чинного законодавства України.
При будь-якому використанні матеріалів сайту, гіперпосилання на http://odesa.consumer.gov.ua/ обов'язкове!