Найбільші втрати урожайності озимого ріпаку внаслідок пошкодження шкідниками спричиняють прихованохоботники – 55 %, тоді як ріпаковий квіткоїд – 20 %, ріпаковий трач (пильщик) – 10 %, решта – 15 %. Рано навесні за температури лише +4… +6 °С з’являється капустяний стебловий прихованохоботник. Після нього при встановленні температури вище +6… +8 °С починає з’являтись великий ріпаковий прихованохоботник.
До Головного управління надійшов лист від Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (RASFF) від 2 березня 2023 року №2023.1260-fup 4 стосовно виявлення норовірусу в устрицях (Crassostrea gigas), що експортувалися з Франції (виробник: Les jardins ostréicoles de tatihou, France; пакувальник: Friulpesca SRL, Italy) до України (одержувач: ТзОВ «МЕТРО Кеш енд Кері Україна», проспект Петра Григоренка, 43, м. Київ).
Звертаємося до операторів ринку! У разі виявлення вказаного вантажу в обігу просимо повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області: м. Одеса, вул. 7-а Пересипська, 6; тел.: +380487161301.
Норовірус («хвороба зимової блювоти», «вірус круїзного судна») – найпоширеніша причина катару шлунка та кишечника (гастроентерит). Перша ознака норовірусу, зазвичай – раптове хворобливе відчуття, що супроводжується сильною блювотою та водянистою діареєю. Деякі люди також можуть відчувати підвищену температуру (більше +38), головний біль, спазми шлунка, втрату апетиту, біль в кінцівках.
Безпечне, повноцінне та збалансоване харчування дітей у закладах освіти – тема робочої наради у Савранській селищній раді за участі головного спеціаліста Подільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Олександра Реки, керівництва, працівників відділу освіти, молоді та спорту селищної ради та підприємців громади.
Згідно із статтею 3 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» (далі - Закон) з метою забезпечення єдності вимірювань і простежуваності до сфери законодавчо регульованої метрології віднесені роботи, що пов’язані з визначенням параметрів будівель, споруд і території забудови. Включення цих робіт до сфери законодавчо регульованої метрології є важливим, оскільки настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у цій сфері може привести до катастрофічних матеріальних та соціальних наслідків в результаті ймовірного руйнування будівель і споруд.
Чим можна пересіяти площі зі слабкою озиминою або ж поля, які не встигли засіяти восени? Звісно, що навесні їх будуть засівати, і в більшості випадків це буде соняшник, незважаючи на очевидну перенасиченість цією культурою сівозміни. Натомість більш ефективним рішенням може бути висів інших культур ярої групи, одним представником якої є ярий ячмінь.
Верховною Радою України 1 червня 2021 року був прийнятий Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Вказаним Законом було запроваджено механізми для стимулювання розвитку виробництва біорозкладних пластикових пакетів і, крім того, передбачена відповідальність за порушення вимог поширення пакетів.
До Головного управління надійшов лист від Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (RASFF) від 18.02.2023 р. №2023.1192 стосовно виявлення перевищення допустимого рівня кадмію у замороженому міксі морепродуктів (виробник: Zejiang Zhoufu food Co. LTD, China). Вантаж експортувався з Литовської Республіки (відправник: UAB «Plunges kooperatine prekyba», Lithuania) в Україну (одержувач: ТзОВ «ВІЧУНАЙ-УКРАЇНА», вул. Солом'янська, 3, офіс 6, м. Київ, 03110).
У разі виявлення вказаного вантажу в обігу просимо інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області: м. Одеса, вул. 7-а Пересипська, 6; тел.: +380487161301.
Важливе місце в діяльності ветеринарних фахівців посідає питання ветеринарно-санітарної експертизи та санітарної оцінки продуктів забою, зокрема при таких захворюваннях як трихінельоз (Trichinellosis) та сибірка (Anthrax). Їх діагностиці та ветеринарно-санітарним заходам був присвячений другий семінар із циклу практикумів для фахівців державних лабораторій ветсанекспертизи ринків Одеської області, що їх започаткувало на базі Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби керівництво Головного управління.
Державний нагляд (контроль) щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів – один з пріоритетів роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області. На думку його керівництва, шкільне харчування обов’язково має бути якісним, здоровим та безпечним, не дивлячись на воєнний стан в країні. Тому питання організації безпечного харчування в закладах освіти регіону залишатиметься на постійному контролі наших фахівців, які, окрім здійснення своїх контролюючих функцій, активно продовжуватимуть інформаційно-роз’яснювальну роботу з розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок, підвищення фахової спроможності всіх причетних до організації шкільного харчування – освітян, управлінців і кухарів.