01

Кожен споживач має право на обслуговування українською мовою – це гарантується Конституцією України, яка визначає українську мову як єдину державну мову в Україні та покладає на державу обов’язок забезпечувати її всебічний розвиток і функціонування у всіх сферах суспільного життя на всій території України.


Відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» українська мова є гарантією захисту прав людини для кожного українського громадянина незалежно від його етнічного походження, а також є фактором єдності і національної безпеки України.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області нагадує, що всі підприємства, установи та організації різних форм власності, фізичні особи – підприємці, виробники (виконавці, продавці), інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами. Слід зазначити, що на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.

В інформації про вироби (товари), роботи чи послуги, наданій державною мовою, допускається використання слів, скорочень, абревіатур та позначень англійською мовою та/або з використанням літер латинського та/або грецького алфавітів. Вимоги до змісту інформації про продукцію передбаченні статтею 15 Закону України «Про захист прав споживачів».

Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» визначено, що захист права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг у всіх сферах суспільного життя, на всій території України і усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою належить до компетенції Уповноваженого із захисту державної мови.