01

На Вінниччині та Івано-Франківщині фіксуються нові випадки захворювання на вірусний гепатит А, спалах якого прийшовся на 24 жовтня. Постраждалі, кількість яких вже складає більше сотні людей, отримують всю необхідну меддопомогу та залишаються під наглядом лікарів. Епідеміологи перевіряють та досліджують усі можливі причини спалаху – від стихійних ринків до точок централізованого та децентралізованого водопостачання, забезпечують відбір зразків з навколишнього середовища та осередків захворювання. Враховуючи ситуацію, що склалася, Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області нагадує про небезпеку та профілактику цього гострого інфекційного захворювання з переважним ураженням печінки.


Вірусний гепатит А – типова хвороба брудних рук. Найчастіше хворіють діти, особливо віком від 3 до 6 років. Реєструються спалахи захворювання у дошкільних та шкільних колективах, школах-інтернатах, у сімейних осередках. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє у кишківник, потім – до печінки.

Захворює людина не одразу, інкубаційний період – від моменту зараження до початкових проявів захворювання – 7-50 днів. Найчастіше, через 2-3 тижні після зараження, захворювання починається з підвищення температури тіла, слабкості, зниження апетиту. Потім може приєднатися нудота, блювота, дискомфорт чи біль у правій верхній половині живота, пронос чи запор. Наприкінці тижня сеча набуває кольору пива, а кал – білої глини, на 7-10 день з’являється жовтяниця – жовтіють склери очей, а потім – шкіра.

У дітей, в більшості випадків, гепатит А перебігає у легкій або середньої важкості формі. Безжовтяничні та безсимптомні форми хвороби, які залишаються нерозпізнаними, частіше призводять до ускладнень і можуть бути небезпечними для оточуючих. Важкість перебігу захворювання встановлюється за допомогою лабораторних досліджень крові, сечі, наявності маркерів вірусу гепатиту та специфічних імуноглобулінів.

Джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє вірус з випорожненнями, сечею, виділеннями з носоглотки. Найбільш інтенсивне виділення вірусу відбувається за 1-2 тижні до початку захворювання, та припиняється через три дні після появи жовтяниці.

Механізм розповсюдження вірусного гепатиту А, як будь-якої кишкової інфекції – фекально-оральний. Шляхи передачі збудника – водний, аліментарний (при потраплянні збудника у питну воду, харчові продукти) та основний – контактний, при безпосередньому контакті з хворим.

Легкий або безсимптомний перебіг захворювання найбільш небезпечний для оточуючих. Захворіла дитина продовжує спілкуватися у колективі, поширюючи вірус в навколишньому середовищі (через предмети побуту, посуд, іграшки, дверні ручки туалетних кімнат тощо).

Для профілактики захворювання на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіших правил:

  • дотримуватись правил особистої гігієни – ретельно мити руки з милом (не менше 20 сек.) не тільки після відвідування туалету, перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а й після повернення додому з роботи, прогулянки, особливо – після перебування у міському транспорті, місцях загального користування;
  • для пиття вживати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
  • для дітей забезпечити індивідуальний набір посуду, предметів гігієни;
  • перед вживанням овочів та фруктів ретельно промивати їх та ополіскувати кип’яченою водою;
  • не купувати продукти харчування у несанкціонованих місцях торгівлі;
  • проводити заходи по захисту помешкань від проникнення мух.

Вірусний гепатит А дуже легко попередити, дотримуючись елементарних заходів гігієни!