01

Маньчжурська фруктова міль (Cydia inopinata Heinrich.) належить до карантинних шкідників списку А1, які відсутні в Україні. Ця плодожерка – невеликий метелик з широкими, майже прямокутними крилами. У стані спокою крила дахоподібно складені уздовж спини. Тіла метеликів пофарбовані в темно-сірий колір. Передні крила покривають сіро-білі лусочки, задні крила сірувато-коричневого кольору з сірувато-білою бахромою. З нижнього боку і передні, і задні крила сріблясто-сірого кольору. Довжина тіла – 4,5 мм, крила в розмаху досягають 12 мм.


Початок льоту метеликів перша декада червня (період цвітіння яблуні) і триває до кінця липня. Через 3-5 днів після появи на світ самки відкладають яйця. Яйцекладка триває 7-14 діб. Плодючість – до 200 яєць. Зниження температури збільшує протяжність цього періоду. Перезимувалі жіночі особини відкладають яйця на нижньому боці листової пластинки молодих пагонів вишні, персика, сливи, мигдалю, черешні, а також на верхню сторону листя яблуні та айви. Самки літніх поколінь відкладають яйця на плоди на плодоніжках і чашолистках близько чашечки. Яйцекладка і літ триває більше місяця.

02Гусениці I покоління відроджуються і через верхівкову бруньку вгризаються в молоді пагони, прогризаючи в них ходи довжиною 6-11 см вниз, до початку задерев’янілих тканин. Пошкоджені пагони всихають. Наступні покоління гусениць харчуються в плодах. В їх м’якоті вигризають порожнини і заповнюють екскрементами. Насіння міль пошкоджує зрідка. Харчування гусениць триває 9-24 дня. У плодах кісточкових порід розвиток відбувається швидше. Повний цикл розвитку від яйця до імаго триває 24-30 діб. Протягом сезону можна спостерігати всі фази розвитку.

Основною рослиною-живителем в ареалі шкідника є яблуні. Крім того він пошкоджує плоди представників персика, вишні, глоду. Оскільки рослини-живителі трапляються на всій території України, то наша країна є потенційним ареалом.

Шкідника неможливо виявити за візуального огляду. Ввезення  в Україну можливе з плодами, що заражені гусеницями. Також лялечки можуть знаходитися у пакувальній тарі.

Можливим засобом знезаражування плодів від маньчжурської плодожерки можуть бути фумігації. Обприскування інсектицидами, які використовуються в садах проти інших видів плодожерок, можуть виявитися ефективними, якщо буде збіг вразливих фаз розвитку шкідника.