01

Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Україні залишається напруженою. Від початку поточного року на території України зареєстровано 31 випадок на АЧС. Лише у період з 1 по 10 листопада 2023 року в Україні зареєстровано 8 випадків захворювання на АЧС (Полтавська область – 2, Вінницька – 2, Дніпропетровська – 1, Кіровоградська – 1, Київська – 2). 


Враховуючи складність епізоотичної ситуації та ймовірну можливість занесення збудника хвороби на територію Одеської області, керівникам (власникам) свиногосподарств всіх форм власності необхідно терміново вжити додаткових заходів щодо підвищення рівня біобезпеки.

З метою недопущення занесення збудника АЧС до особистих селянських господарств необхідно дотримуватись вимог, а саме:

  • приміщення повинно бути закритим, без доступу сторонніх;
  • перед входом обладнати дезкилимки, які регулярно зволожувати дезрозчином;
  • заходити та доглядати за тваринами треба у змінному одязі та взутті;
  • приміщення, де утримуються свині, регулярно треба прибирати, проводити дезінфекцію;
  • не згодовувати свиням харчові відходи без попередньої термічної обробки (кип`ятіння понад 30 хв.);
  • не використовувати для напування тварин воду з річок, що течуть через лісові масиви, де можуть знаходитись дикі кабани;
  • не купувати м’ясні продукти на стихійних ринках;
  • не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів;
  • забій тварин проводити лише після клінічного огляду державним лікарем ветеринарної медицини;
  • без нагальної потреби не відвідувати регіони (населені пункти), де підтверджено наявність захворювання;
  • у разі виникнення захворювання (загибелі) свиней, негайно інформувати фахівців Держпродспоживслужби за місцем вашого проживання або Головне управління Держпродспоживслужби в області.

З метою недопущення занесення збудника хвороби у господарства, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням та реалізацією живих свиней, необхідно забезпечити:

  • повну огорожу господарства;
  • неможливість входу сторонніх осіб та заїзду транспорту, не пов’язаного з обслуговуванням господарства;
  • розподіл території на зони: виробничу та адміністративно-господарську;
  • наявність достатньої кількісті спецодягу, спецвзуття, інвентарю, обладнання, їх маркування для персоналу;
  • прання та дезінфекцію спецодягу і спецвзуття;
  • вхід у виробничу зону господарства лише через постійно діючий санпропускник;
  • в’їзд автотранспорту лише через дезбар’єр;
  • наявність дезкилимків (ванночок) перед входом у всі приміщення;
  • заборону винесення спецодягу та спецвзуття за межі господарства;
  • закріплення за кожним окремим відділом (цехом) окремого обслуговуючого персоналу;
  • обов’язкове інформування Держпродспоживслужби про випадок загибелі тварин;
  • термічну обробку кормів.

Важливо усвідомлювати, що забезпечення належної біобезпеки – це не лише захист власного поголів’я, а й запобігання створення біологічної загрози для інших господарств.