02

Виконуючи зобов’язання, взяті державою відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, поступово впроваджуються вимоги з екодизайну енергоспоживчих продуктів згідно оновленого законодавства ЄС. Завдяки цьому планується досягти головної мети – забезпечити покращення енергетичних та екологічних характеристик енергоспоживчої продукції.


Це дозволить:

  • поступово витіснити з ринку найбільш енергоємні товари та товари з найбільшим негативним впливом на навколишнє природне середовище;
  • збільшити кількість енергоефективних товарів на ринку;
  • усунути бар’єри під час торгівлі між Україною та ЄС;
  • зменшити загальнодержавний рівень енергоспоживання та шкідливих викидів.

Урядом останніми роками прийнято чимало Постанов, які стосуються енергозбереження та екодизайну. Наведемо скорочений перелік технічних регламентів щодо встановлення вимог з екодизайну для наступних видів обладнання і техніки:

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області нагадує представникам бізнесу щодо необхідності відповідального ставлення до виробництва або імпорту нехарчової продукції так само й в умовах воєнного стану в Україні, враховуючи те, що згідно з ч. 1 ст. 11 Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», продукція, що вводиться в обіг, надається на ринку або вводиться в експлуатацію, а також продукція, що виготовляється та/або вводиться в експлуатацію виробником для використання у власних цілях, повинна відповідати вимогам усіх технічних регламентів, які застосовуються до такої продукції.