03

Забезпечення населення безпечною та якісною питною водою залишається однією з основних складових захисту здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення. Вживання недоброякісної питної води негативно впливає на стан здоров’я людини. З водою можуть передаватися різноманітні інфекційні захворювання (вірусний гепатит А, ротавірусна інфекція, черевний тиф, паратифи, дизентерія та інші кишкові інфекції), а також яйця гельмінтів, збудники протозойних захворювань. Патогенні збудники можуть потрапляти у воду різними шляхами, зокрема під час аварій на водопровідних мережах та під час їх усунення.


Відповідно до вимог Державних санітарних правил і норм (ДСанПіН 2.2.4-171-10) «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», питна вода, що призначена для споживання, повинна відповідати гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості і нешкідливий хімічний склад.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області проводиться системна робота з питань дотримання вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання регіону. Так, протягом 2023 року фахівцями Головного управління у складі комісій, створених органами влади, на адміністративних територіях Одеської області перевірено 567 об’єктів водопостачання, у тому числі 25 колодязів громадського використання та бюветних комплексів. Порушення санітарного законодавства встановлено на 248 об’єктах централізованого водопостачання та 8 об’єктах нецентралізованого. За результатами комісійних перевірок на адресу суб’єктів господарювання направлено відповідні пропозиції щодо усунення порушень. Встановлено контроль за їх виконанням.

Під час перевірок спеціалістами Головного управління забезпечено відбір проб води питної для дослідження на мікробіологічні, санітарно-хімічні, паразитологічні показники. За отриманими результатами невідповідності питної води вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 направлено пропозиції суб’єктам господарювання щодо проведення термінових заходів з дотримання технологічного видобутку, доочищення, знезараження та транспортування до споживачів питної води гарантованої якості, усунення причин, що призвели до забруднення питної води, проведення контрольних досліджень питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники. Встановлено контроль за виконанням пропозицій Головного управління та налагоджено постійну комунікацію і співпрацю з суб’єктами господарювання, які подають населенню питну воду.

Слід зазначити, що на об’єктах водопостачання оперативно проводяться роботи з усунення аварійних ситуацій, ремонту та технічного оновлення комунікацій. Після їх завершення, з метою попередження епідемічних ускладнень та профілактики гострих кишкових захворювань, виконавцями робіт проводиться дезінфекція водопровідних мереж, що може спричинити, в окремих випадках, зміну органолептичних якостей води. У таких випадках Головне управління рекомендує споживачам вживати водопровідну воду після її відстоювання протягом доби. Доцільно також використовувати побутові фільтри для очищення води. Альтернативним джерелом водопостачання може бути бутильована вода, вода з бюветів або вода після її проходження через системи доочищення.