01

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року №990-р затверджено Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року та операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках. Ухвалення цього документу є одним з найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації якісного, безпечного, збалансованого харчування в закладах освіти.


Стратегія реформи шкільного харчування – це «дорожня карта» реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.

Стратегія визначає план дій на 2023-2024 роки, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні задачі. Зокрема, йдеться про чотири ключові напрями на наступні п’ять років:

  • організацію якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;
  • відновлення та модернізацію харчоблоків: комплексний підхід; дотримання вимог системи НАССР;
  • розвиток кадрового потенціалу;
  • впровадження нових норм харчування, меню, формування культури здорового харчування.

Стратегічною метою державної політики в межах реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року є забезпечення різноманітного, збалансованого і якісного харчування в закладах освіти, що, зокрема, сприяє соціальному захисту вразливих груп населення, формуванню у громадян навичок, усвідомленому вибору здорового харчування.

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року №990-р Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з представниками освітніх закладів, органів місцевого самоврядування щодо належного функціонування системи НАССР для організації безпечного харчування.