02

28 листопада 2023 року у підсобному господарстві Новосавицького психоневрологічного будинку-інтернату загинуло троє свиней. З метою з’ясування епізоотичної ситуації спеціалісти Роздільнянської районної державної лікарні ветеринарної медицини виїхали на місце, відібрали патологічний матеріал та направили для подальших лабораторних досліджень на африканську чуму свиней (АЧС) до Випробувального центру Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. Відповідно до звіту центру, з патологічного матеріалу, відібраного від трьох трупів свиней, виділено ДНК вірусу АЧС. Вранці 29 листопада виявлено ще двоє свиней, що загинули.


29 листопада 2023 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Роздільнянській райдержадміністрації, на якому затверджено план заходів щодо ліквідації захворювання АЧС у підсобному господарстві Новосавицького психоневрологічного будинку-інтернату та визначено трикілометрову зону захисту і семикілометрову зону спостереження.

Все поголів’я свиней (23 голови) в підсобному господарстві будинку-інтернату піддано умертвінню безкровним способом, трупи тварин знищено шляхом спалення. Місце утримання та спалення тварин піддано дезінфекції. Також спалені інвентар, дерев’яні щити та перегородки. Встановлено карантинний пост, забезпечено чергування.

Заходи з ліквідації захворювання тривають.