01

Відділ ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області здійснює діяльність, що направлена на забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам та відсутності загроз суспільним інтересам на території міста Одеси та Одеської області.


З урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» (із змінами та доповненнями) протягом IV кварталу 2023 року відділом проведено 8 планових перевірок характеристик продукції – побутових ламп неспрямованого випромінення. Під час 6 перевірок (75%) встановлені порушення вимог законодавства про ринковий нагляд, які підтверджені результатами лабораторних досліджень (випробувань). Партії побутових ламп неспрямованого випромінення, які відбирались у суб’єктів господарювання та піддавались випробуванням на відповідність вимогам Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових ламп неспрямованого випромінення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 року №734, були забраковані лабораторією як такі, що не відповідають вимогам даного технічного регламенту.

За результатами перевірок здійснено заходи щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом видачі суб’єктам господарювання рішень про приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами та рішень про тимчасову заборони надання цієї продукції на ринку. Варто відзначити, що підприємства, на яких проводились перевірки, визнали допущені ними порушення та спільно з постачальниками забракованої продукції провели роботу з приведення продукції у відповідність у визначені рішеннями терміни.

Крім того, за результатами перевірок інших територіальних органів Держпродспоживслужби інформації про продукцію, яка не відповідає вимогам до екодизайну для побутових ламп неспрямованого випромінення, протягом IV кварталу 2023 року проведено одну позапланову перевірку у виробника як особи, котра ввела продукцію в обіг. На підставі документів, що містять інформацію про походження продукції та її обіг, за результатами проведеної позапланової перевірки складено протокол на суб’єкта господарювання та прийнято постанови про застосування штрафних санкцій на суму 102 тис. грн.

Згідно з прийнятими у попередніх періодах постановами, за результатами їх розгляду в судових інстанціях до державного бюджету надійшло за 2023 рік 1762,05 тис. грн, зокрема за ІV квартал 2023 року – 323,0 тис. грн.