01

Протягом 2023 року на розгляд Відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області надійшло 991 звернення. Зокрема надійшло письмово – 774, на особистому прийомі – 42, з урядової «гарячої лінії» – 175.

Переважна кількість звернень стосувалась питань неякісного надання послуг та обслуговування суб’єктами господарювання, відмови в обміні товарів або поверненні сплачених за товар коштів, порушення прав споживачів під час придбання товарів через інтернет-магазини.


Також 15% від отриманих звернень стосувалися якості та правомірності нарахувань суб’єктами господарювання, які надають житлово-комунальні послуги.

Розгляд звернень заявників, забезпечення захисту їх прав як споживачів в умовах воєнного стану, проводиться спеціалістами Відділу з урахуванням норм Постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» (із змінами) щодо заборони проведення позапланових перевірок у сфері захисту прав споживачів на період дії воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (із змінами).

Так, наприклад, на користь споживача було вирішене питання, порушене у зверненні, щодо повернення грошових коштів у розмірі 30,40 тис. грн з боку суб’єкта господарювання, які були сплачені в якості авансу за договором щодо придбання меблів. Також підприємцями повернуті грошові кошти споживачам у загальній сумі 52,41 тис. грн за придбану неякісну побутову техніку.

Загалом за 2023 рік задовільно (на користь споживачів) відшкодовано грошових коштів у розмірі 238,06 тис. грн з боку суб’єктів господарювання за порушення останніми вимог законодавства про захист прав споживачів.

Спеціалістами Відділу, в межах компетенції, надавалась необхідна консультаційна підтримка як споживачам, так і суб’єктам господарювання, зважаючи не лише на загальні норми чинного законодавства, а й враховуючи специфіку їх реалізації в умовах воєнного стану. Так, за звітний період надано 327 консультацій/роз’яснень суб’єктам господарювання.

Також спеціалістами Відділу, в рамках дії Консультаційного центру захисту прав споживачів Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, у 2023 році надано 64 консультації споживачам.

Задля підвищення рівня превентивного захисту прав споживачів з метою недопущення або зменшення кількості порушень їх прав, просвіти та поінформованості громадян щодо їх споживчих прав і механізмів їх захисту на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області і на офіційних сторінках у Фейсбук та Телеграм регулярно розміщуються публікації про права споживача та зміни у законодавстві.