27 лютого 2024 року набрав чинності Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 20.02.2024 №279. Ним затверджено Переліки лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 12 лютого 2024 року.

Перелік лікарських засобів, які підлягають реімбурсації в рамках програми «Доступні ліки», складається з:

  1. Лікарських засобів, що застосовуються при:
  • серцево-судинних захворюваннях та цереброваскулярних захворюваннях;
  • цукровому діабеті;
  • нецукровому діабеті;
  • хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів;
  • розладах психіки та поведінки, епілепсії;
  • хворобі Паркінсона;
  • посттрансплантаційному періоді;
  • лікуванні болю та наданні паліативної допомоги.

Кількість таких препаратів сягає 412, що на одну позицію більше, ніж у попередньому переліку. Однак з 412 відшкодовуються повністю 134, що на п’ять позицій менше, ніж у попередньому переліку;

  1. Препаратів інсуліну – 68 позицій, що на дві позиції менше, ніж у попередньому переліку.

З 68 позицій 43 відшкодовуються повністю, що на дві позиції менше, ніж у попередньому переліку;

  1. Комбінованих лікарських засобів, що застосовуються при хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів.

Як і в попередньому переліку, їх кількість налічує дев’ять позицій, з яких вісім відшкодовуються повністю.

Перелік медичних виробів, які підлягають реімбурсації, налічує 43 позиції, з яких дві відшкодовуються повністю. Попередній перелік налічував лише 23 позиції.

Нагадаємо, що завдяки програмі «Доступні ліки» українці мають змогу отримувати ліки безоплатно або з доплатою в будь-якій аптеці країни, яка має договір з Національною службою здоров’я України. В рамках цієї програми, відповідно до доручення Кабінету Міністрів, Держпродспоживслужба продовжує роботу зі здійснення моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби.

Реалізація лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації та закуплені до дати затвердження МОЗ оновлених Переліків лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, здійснюється за цінами та у порядку, що застосовувалися до дати затвердження МОЗ зазначених переліків, протягом 30 календарних днів з дати початку їх дії. Враховуючи те, що наказ №279 набуває чинності 27 лютого 2024 року, реалізація лікарських засобів та медичних виробів за цінами, передбаченими у попередньому наказі МОЗ від 21.08.2023 №1495 “Про затвердження Переліків лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 10 серпня 2023 року”, допускається до 27 березня 2024 року.