За повідомленням Генерального Директорату Європейської Комісії з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів (DG SANTE), мед та інші продукти бджільництва, які призначені для споживання людиною, стають предметом шахрайства та фальсифікацій. Зважаючи на це та з метою покращення простежуваності ланцюга постачання меду та продуктів бджільництва на ринок ЄС та посилення контролю за операторами ринку з боку країн експортерів, Європейською Комісією внесено зміни до Регламенту ЄС 2022/2292 шляхом прийняття делегованого Регламенту ЄС 2023/2652 від 15.09.2023, відповідно до якого партії меду та інших продуктів бджільництва, призначених для споживання людиною, можуть ввозитись до ЄС у разі, якщо вони відправляються, отримані та/або виготовлені в установах, що вказані в списках, складених та збережених відповідно до ч. 3 ст. 27 Регламенту (ЄС) 2017/625.

Така вимога буде реалізована після передбаченого перехідного періоду терміном 12 місяців з дати публікації Регламенту (ЄС) 2023/2652 в Офіційному журналі Європейського Союзу. А з 29 листопада 2024 року вантажам, що надходять із установ, не зазначених у списках, буде відмовлено у в’їзді до ЄС.

Разом з цим інформуємо, що для внесення потужностей операторів ринку до списків потужностей, з яких дозволено експорт меду та інших продуктів бджільництва, призначених для споживання людиною, до ЄС, необхідно дотримуватись вимог Стандартної операційної процедури щодо включення потужностей оператора ринку до списку експортерів харчових продуктів до країн-членів Європейського Союзу, для ознайомлення з якою необхідно перейти на вебпортал Держпродспоживслужби за посиланням: https://is.gd/qFBEo3.