З 12.03.2024 р. відбулось набрання чинності постанови №261 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 №303 і від 03.05.2022 №550», якою внесені суттєві зміни до постанови №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», а саме, у зміст пункту 41.

Внесеними доповненнями дозволено протягом періоду воєнного стану за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, проводити позапланові заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, захисту прав споживачів та метрологічного нагляду у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Проведення позапланових перевірок здійснюється після отримання Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області звернень та скарг споживачів та отриманні на їх підставі рішення на надання дозволу проведення позапланової перевірки, яке надається Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Також постановою №261 поновлено проведення планових та позапланових заходів державного ринкового нагляду наступних видів продукції, щодо яких Держпродспоживслужба здійснює державний ринковий нагляд:

  • побутових ламп неспрямованого випромінення;
  • низьковольтного електричного обладнання;
  • обладнання, яке відповідає належному рівню електромагнітної сумісності.