На виконання листа Мінагрополітики від 09.02.2024 № 21-1322 – 08/3752 у низці селищних рад та сільських територіальних громад Подільського району Одеської області (зокрема в Окнянській селищній раді та Куяльницькій сільській територіальній громаді) відбулися спільні наради спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області з керівниками громад, аграріями і пасічниками району, старостами старостинських округів і навіть адвокатами щодо профілактики отруєнь бджіл пестицидами.

Під час нарад представники Головного управління – а це спеціалісти ветеринарної медицини та фітосанітарні фахівці – закликали аграріїв і пасічників до співпраці заради недопущення масового отруєння бджіл, яке спостерігається у весняно-літній період при обробках сільськогосподарських посівів агрохімікатами та засобами захисту рослин.

Аграрне виробництво та бджільництво залежні одне від одного. Бджоли дають не лише мед чи пилок, але й збільшують врожайність сільгоспкультур на 40%, запилюючи їх. Пасічники ж мають кращий медозбір, якщо сільгоспугіддя захищені від шкідників. Тому питань з отруєнням бджіл пестицидами можна уникнути шляхом налагодження комунікації між пасічниками та аграріями.

Фахівці Головного управління нагадали, що з метою уникнення непорозумінь між учасниками процесу важливо дотримуватись порядку регламентів застосування пестицидів, а для запобігання загибелі бджіл – вимог у сферах ветеринарного та фітосанітарного законодавства з боку виробників та операторів ринку, які провадять діяльність у сферах бджільництва та вирощування сільськогосподарських рослин.

Не оминули наші фахівці й такі питання, як Порядки одержання посвідчень про право роботи з пестицидами, видачі ветеринарно-санітарного паспорту пасіки, державної реєстрації пасіки.