Відділ ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області здійснює діяльність, що направлена на забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам та відсутності загроз суспільним інтересам на території міста Одеси та Одеської області.

З урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» (із змінами та доповненнями) протягом I кварталу 2024 року відділом проведено 9 перевірок у сфері державного ринкового нагляду, з них 7 перевірок характеристик продукції, 1 позапланова перевірка за ланцюгом постачання продукції, 1 перевірка стану виконання суб’єктом господарювання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів.

За результатами 6 перевірок (67%) встановлено невідповідність продукції вимогам Технічного регламенту щодо вимог до екодизайну для побутових ламп неспрямованого випромінення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р. №734 та Технічного регламенту щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 жовтня 2018 р. № 804.

Всього виявлено 191 одиницю продукції, яка не відповідала вимогам зазначених  технічних регламентів. Відносно такої продукції здійснені заходи про обмеження надання на ринку шляхом видачі суб’єктам господарювання 11 рішень про тимчасову заборони надання цієї продукції на ринку та 11 рішень – про приведення продукції у відповідність із встановленими вимогами.

Крім того, протягом I кварталу 2024 року, після проведення перевірки стану виконання суб’єктом господарювання рішень про тимчасову заборони надання продукції на ринку та про обмеження надання її на  ринку, Головним управлінням скасовано 2 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів.

Згідно з прийнятими у попередніх періодах постановами, за результатами їх  розгляду в судових інстанціях до державного бюджету I квартал поточного року надійшло 359,55 тис. грн.