Відповідно до Порядку штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.08.2022 р. №622, комісією з контролю за проведенням робіт з поліпшення умов природного відтворення водних біоресурсів на базі ТОВ «Репіда» здійснено контроль за встановленням 150 нерестових гнізд на озерах Ялпуг-Кугурлуй на південному заході Одеської області.

До складу комісії увійшли представники Ізмаїльської дільничної лікарні ветеринарної медицини Ізмаїльської районної державної лікарні ветеринарної медицини, Болградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області, Управління Державного агентства з меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Одеській області, Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу, Ізмаїльської районної державної (військової) адміністрації.

Штучні нерестові гнізда – це унікальний спосіб поліпшити екологічні умови водойм для відтворення риб. Конструкції гнізд захищають ікру від загибелі, вони не схильні до перепадів рівня води. У таких умовах ікра добре аерується, виключається небезпека її загибелі від нестачі кисню.

Встановлені нерестові гнізда призначені для фітофільних риб, здебільшого судака. Проведений захід допоможе підвищити рибопродуктивність водойм Бессарабського краю.