Купувати м’ясо, м’ясні вироби, рибу, молоко, сметану на стихійних ринках зручно і швидко, але не завжди корисно та безпечно. Продукти, які продаються на землі, із необладнаного автотранспорту в антисанітарних умовах, що не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи, несуть в собі чималу загрозу стати причиною виникнення гострих інфекційних шлунково-кишкових захворювань, особливо у дітей, людей похилого віку, з ослабленим імунітетом, вагітних.

Харчові продукти мають реалізовуватись на спеціальних ринках, ярмарках, де встановлено холодильне обладнання і проводиться контроль якості продукції. Харчові продукти тваринного походження підлягають обов`язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять тільки в державних установах – лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи, і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача. Торгівля на землі суворо заборонена.

Ощадливим покупцям варто пам’ятати, що купівля продуктів на землі – великий ризик!

Продавці стихійних ринків порушують вимоги чинного законодавства і ставлять під загрозу здоров’я покупців.

Чим небезпечні продукти зі стихійних ринків:

  • якість продуктів ніхто не перевіряє;
  • харчові продукти продаються прямо на землі, що не виключає ризик забруднення збудниками інфекційних хвороб;
  • придбавши такий продукт, можна захворіти на інфекційні кишкові захворювання;
  • на стихійних ринках відсутні торгові місця, що є порушенням санітарно-гігієнічних вимог при торгівлі;
  • особливо небезпечним є торгівля при автошляхах, де сконцентрована велика кількість вихлопних газів, які безпосередньо токсичні і шкідливі та можуть стати причиною різних захворювань (дихальної недостатності, гаймориту, ларинготрахеїту, бронхіту, бронхопневмонії, раку легень);
  • у разі отруєння продуктами, придбаними на стихійному ринку, потерпілому буде тяжко захищати свої права.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних та близьких!