На Одещині зареєстровано випадок захворювання на ботулізм. Захворів мешканець с. Яськи Одеського району. Причиною захворювання стало вживання ляща в’яленого власного виготовлення (риба виловлена хворим власноруч в р. Турунчук, біля с. Яськи). Наступного дня у хворого з’явився біль в животі, слабкість, здуття живота, головний біль. Через день приєднались такі симптоми, як порушення зору і ковтання, сухість у роті. Хворого було госпіталізовано до КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня» Одеської міської ради, де встановлено діагноз «Ботулізм», надано необхідне лікування та введено протиботулінічну сироватку. На теперішній час хворий продовжує лікування.

Одеським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області прийнято участь у санітарно-епідеміологічному розслідуванні випадку.

Нагадуємо, що треба робити, аби вберегти себе та свою родину від захворювання на ботулізм:

  1. Не вживайте в їжу консерви, які мають ознаки псування (роздуті банки або банки зі здутими кришками, нещільно закриті або банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах), та консерви домашнього виготовлення, які зберігалися більше року.
  2. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення, в’ялену, копчену, солону рибу та інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
  3. Для зменшення ймовірності потрапляння в продукт збудника ботулізму при домашньому консервуванні дотримуйтесь наступних рекомендацій:
  • рибу перед посолом в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні;
  • гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках в домашніх умовах;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, через те що збудник ботулізму не любить кисле середовище.

Будьте уважні до свого раціону, при перших ознаках захворювання негайно звертайтеся до лікаря!