Відповідно до Порядку штучного розведення (відтворення), вирощування водних біоресурсів та їх використання, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.08.2022 р. №622, комісією з контролю за проведенням робіт з поліпшення умов природного відтворення водних біоресурсів на РА «Хаджибейський лиман» здійснено контроль за встановленням 200 нерестових гнізд на Хаджибейському лимані.

До складу комісії зокрема увійшли представник територіального органу Держрибагенства, інспектор відділу з питань економічного розвитку, інвестицій, розвитку інфраструктури, земельних відносин, екології та природних ресурсів Нерубайської сільської ради і головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини м. Одеси Одеського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Валентина Петкова.

Штучні нерестові гнізда – унікальний спосіб поліпшити екологічні умови водойм для відтворення риб. Експлуатація конструкцій нерестових гнізд ґрунтується на використанні біологічних особливостей нересту риб, реалізовується в кілька етапів з урахуванням кліматичних, гідрологічних і температурних факторів водойм. Конструкції гнізд захищають ікру від загибелі, характеризуються високою ефективністю субстрату та підвищеним виходом життєздатної молоді риб. Через універсальну конструкцію гнізда не схильні до перепадів рівня води, а відкладена на них ікра добре прогрівається й освітлюється.