Як відомо, профілактика ефективніша за лікування. Особливо, якщо мова йде про хвороби, для лікування яких ще не винайдено ліки. Такою хворобою є сказ, що є спільним захворюванням для людини і тварин, яке характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким ураженням функції центральної нервової системи. Щорічне щеплення домашніх тварин – дієвий засіб профілактики сказу.

Вакцинація тварин є одним із пріоритетів роботи Держпродспоживслужби. За I квартал 2024 року фахівці ветеринарної медицини державних установ Держпродспоживслужби провели щеплення проти сказу загалом 910,5 тис. голів тварин, зокрема:

  • собак – 460,4 тис. голів;
  • котів – 368,1 тис. голів;
  • великої рогатої худоби – 77,5 тис. голів;
  • дрібної рогатої худоби – 3,6 тис. голів;
  • коней – 0,7 тис. голів.

Наголошуємо на тому, що для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до державних лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в Одеській області.

Стосовно інших видів щеплень собак і котів – детальна інформація у спільних із європейським проєктом EU4SaferFood інфографіках.

Довідково

Наразі триває Всесвітній тиждень імунізації, який відзначається в усіх країнах світу в останній тиждень квітня і має на меті привернути увагу до колективних дій, необхідних для захисту людей від хвороб, яким можна запобігти за допомогою вакцин.