Перша леді України Олена Зеленська презентувала кулінарний збірник від команди шеф-кухаря Євгена Клопотенка, який розроблено в рамках Стратегії реформи системи шкільного харчування. В усіх рецептах враховані найновіші вимоги до здорового харчування дітей та підлітків, а кожна страва супроводжується інформацією про харчову цінність і вміст алергенів.

14 розділів і 621 рецептура на сторінках оновленого збірника містять традиційні українські та популярні страви світової кухні, зокрема зі шкільного меню європейських країн. А покрокові рецепти та технічні картки значно полегшать роботу шкільних кухарів.

Матеріали, представлені у збірнику, розроблені відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи №12.2-18-2/15510 від 27 вересня 2023 року.

За словами Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука, який був присутній на презентації, збірник стане доцільним у створенні корисного та смачного меню для школярів. І додав, що Держпродспоживслужбою розглядаються сезонні чотиритижневі меню, зокрема в 2023 році розглянуто близько 40 тис. Розраховується енергетична та поживна цінність страв кожного приймання їжі та добовий раціон в цілому, оцінюється чергування страв в меню, їх калорійність, хімічний склад, співвідношення біохімічних складових раціону (білки, жири, вуглеводи).

Незабаром примірники збірника надійдуть до шкіл, а онлайн-версію можна знайти на сайті «ЗнаЇмо».