У комунальному опорному закладі «Захарівський ліцей» Захарівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області напередодні Міжнародного дня здоров’я рослин, що відзначався 12 травня, проведена зустріч спеціаліста відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області з учнями.

Мета заходу – підвищити обізнаність дітей про те, яким чином захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод та зменшити бідність у світі, захистити біорізноманіття і стимулювати економічний розвиток, довести до наймолодшого покоління розуміння важливості та ролі рослин у збереженні навколишнього середовища.

Рослини – це життя. Ми залежимо від них на 80% через їжу, яку їмо, і на 98% – через кисень, яким дихаємо. Однак міжнародне переміщення людей і торгівля стають причиною інтродукції та поширення шкідливих для рослин організмів. Інвазивні види шкідливих організмів є однією з основних рушійних сил втрати біорізноманіття. Шкідники і хвороби також пов’язані з потеплінням клімату, що створює нові ніші, в яких шкідливі організми селяться і розмножуються. У відповідь може збільшитися використання пестицидів, що завдає шкоди запилювачам, природним ворогам шкідників, а також організмам, критично важливим для здоров’я навколишнього середовища. Тож вирішальне значення має захист здоров’я рослин за допомогою просування екологічно безпечних методів, як-от інтегрований захист рослин.