11 січня 2024 року набули чинності зміни до ст. 12 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Вони стосуються медичних попереджень споживачів тютюнових виробів для куріння та вимог до упакування таких виробів.

Тепер на кожній одиничній пачці та зовнішньому упакуванні тютюнових виробів для куріння зазначаються загальне попередження та комбіноване медичне попередження, що супроводжується відповідною кольоровою ілюстрацією, а також інформаційне повідомлення.

Загальне попередження, що складається з тексту: «Куріння вбиває – кидай курити зараз», розміщується у нижній частині однієї з бічних поверхонь одиничної пачки та зовнішнього упакування тютюнових виробів для куріння. Інформаційне повідомлення, що складається з тексту: «Тютюновий дим містить більше 70 речовин, здатних викликати захворювання на рак», розміщується в нижній частині іншої бічної поверхні. Загалом графічні і текстові зображення медичних попереджень займатимуть 65% площі пачки сигарет.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.04.2023 №747 затверджено:

  • тексти та ілюстрації комбінованого медичного попередження, а також технічні вимоги до його макету, дизайну та форми, а також порядок їх нанесення виробниками тютюнових виробів для куріння;
  • групи наборів комбінованого медичного попередження, що складаються з 14 варіантів тексту та ілюстрацій і змінюються щорічно.

 

Групи наборів комбінованого медичного попередження