Цей експериментальний проєкт впроваджується за ініціативи Мінагрополітики, Держпродспоживслужби та Мінцифри. Затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2023 року 03.11.2023 р. №1171, він передбачає створення Єдиного державного електронного реєстру для одержання інформації про домашніх тварин (собак та котів) задля забезпечення ветеринарного та епізоотичного благополуччя. З його перевагами, ключовими принципами та стратегічними цілями ознайомлював під час зустрічі з одеськими лікарями ветеринарної медицини заступник начальника відділу здоров’я та благополуччя тварин, організації протиепізоотичних заходів Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Михайло Туяхов.

Однак, спочатку доповідач зосередився на викликах, що спонукали до створення такого Реєстру. Це, перш за все, захворюваність на сказ серед тварин в регіонах України. Іншим за значущістю викликом є збільшення кількості котів і собак у притулках щороку на 60%. Звідси випливають й стратегічні переваги Проєкту: запобігання ризикам масового поширення інфекційних захворювань, зокрема сказу; контроль обігу вакцин. З-посеред іншого, з’являються інструменти для аналізу ефективності проведених ветеринарно-санітарних заходів та зменшуються чинники зростання кількості безпритульних тварин.

Михайло Туяхов пояснив, що реєстрація домашніх тварин буде для власників тварин добровільною та безкоштовною, доступною як у державних, так само у ліцензованих приватних ветеринарних лікарів. Причому в рамках цього Проєкту ветеринарні лікарі йменуватимуться агентами з ідентифікації й провадитимуть таку діяльність за певних умов: наявності досвіду роботи протягом трьох років, актуальних документів про підвищення кваліфікації тощо. Алгоритм дій, як долучитися до Проєкту, яким чином керівникові клініки зареєструвати своїх співробітників у Реєстрі, як виглядає сам процес реєстрації тварин, докладно і покроково було продемонстровано під час презентації Проєкту.

Які ж переваги для власників тварин, окрім того, що це буде безкоштовна послуга? Розробники Реєстру кажуть, що отримати ветеринарний паспорт державного зразка стане простіше. У майбутньому паспорт зареєстрованої тварини з’явиться у “Дії” власника і тоді пересуватися з твариною в межах країни стане простіше. До того ж власник зможе швидко повідомити про втрату, а можливо – й викрадення тварини, а небайдужі громадяни – про те, що знайшли її.

На сьогодні робота над Реєстром ще триває. Тому так важливо почути думку зацікавлених у роботі з Реєстром ветеринарних лікарів на містах. Під час зустрічі з одним із урядників Держпродспоживслужби її учасники мали змогу поставити питання, подекуди вузькоспеціалізовані, та отримати на них відповіді.