Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області інформує про те, що епізоотична ситуація щодо чуми дрібних жуйних на території Одеської області благополучна. Проте, згідно офіційного повідомлення, на території Румунії зареєстровані випадки цього захворювання.

Слід пам’ятати, що наш регіон географічно знаходиться у безпосередній близькості до Румунії.

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області вживає відповідні ветеринарно-санітарні заходи, щоб не допустити поширення хвороби на територію Одеської області.

26.07.2024 року проведено позачергове засідання Ізмаїльської районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, на якому розглянуто епізоотичну ситуацію. Визначено загрозливу зону та встановлені відповідні обмеження. Також визначено заходи, які спрямовані на недопущення поширення збудника захворювання.

Довідково

Чума дрібних жуйних (лат. Peste des petits raminants) – контагіозна вірусна хвороба овець і кіз з гострим та підгострим перебігом, яка характеризується гарячкою, виразковими ураженнями слизової оболонки ротової порожнини, геморагічним гастроентеритом, ураженням лімфоїдної системи і розвитком пневмонії. Значних економічних збитків завдає чума дрібних жуйних тварин вівчарству і, здебільшого, козівництву, адже захворюваність у первинних вогнищах може досягати 100% за високого рівня летальності (100%).

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області наголошує! З метою недопущення занесення та поширення захворювання, суб’єктам господарювання усіх форм власності, що утримують дрібну рогату худобу, необхідно вжити додаткових застережливих заходів, зокрема дотримання вимог біобезпеки господарств, обмеження випасу худоби, недопущення контакту з іншими тваринами, у тому числі дикими. При виявленні перших ознак захворювання, аномальної поведінки або загибелі дрібної рогатої худоби терміново повідомляти відповідну державну установу ветеринарної медицини для вжиття відповідних заходів реагування.