Виростивши гарну, смачну моркву, будь-якому овочівникові хочеться зробити запаси на зиму, щоб їсти смачні та корисні овочі з власної грядки якомога довше. Тривалість зберігання овочів залежить від термінів збирання врожаю. Зазвичай, збирання врожаю моркви припадає на два перші осінні місяці (наприкінці вересня – середині жовтня). Важливо встигнути зібрати моркву до настання заморозків. Найпростіше орієнтуватися на терміни збирання, вказані на упаковках з насінням. Якщо пакетики з інструкцією не збереглися, слід спостерігати за рослинами. Перший сигнал до того, що настав час збирати морквину – пожовкле біля основи бадилля. Це означає, що овоч дозрів і через кілька тижнів потрібно збирати врожай з грядки.

Де зберігати моркву?

Зібраний урожай перед закладкою на зберігання потрібно просушити на свіжому повітрі в тіні, уникаючи прямих променів сонця. Після цього слід обрізати зелену частину, оскільки вона може перетягнути на себе вологу та поживні речовини і таким чином зменшить час зберігання овочів. Після обрізки коренеплоди переносять на 7-10 днів до сухого приміщення, де температура перебуває на рівні +10…+15°С. Це дасть можливість затягнутися зрізам і дрібним механічним ушкодженням, виявитися зіпсованим та хворим плодам. Перед остаточною закладкою овочів у сховище їх ще раз перебирають та видаляють усі непридатні коренеплоди.

Зберігання моркви у підвалі

Найбільш підходящим місцем для зберігання моркви є темний підвал чи льох. У таких приміщеннях підтримується необхідний температурний режим та вологість повітря. Зберігати моркву в погребі або підвалі можна із застосуванням різних способів, ємностей та наповнювачів, що забезпечують збереження коренеплодів до весни.

Зберігання моркви у квартирі

Зберігати моркву в квартирі можна на балконі, в технічному підпіллі, коморі або холодильнику. Головне – дотримуватися потрібного температурного режиму та рівня вологості. Температура зберігання моркви не має перевищувати 0 °С, а вологість перебувати на рівні 95%.

Зберігання моркви у холодильнику

Суху, підготовлену моркву поміщають у щільний пакет або поліетиленовий мішок, проробляють у ньому кілька отворів і поміщають у висувний ящик холодильника. Зберігати моркву в пакетах в холодильнику можна протягом 2-3 місяців, але не забувайте контролювати стан коренеплодів. Морква не повинна перезволожуватись. Регулярно перебирайте коренеплоди, щоб виявити екземпляри, що почали псуватися.

Зберігання моркви в піску або тирсі

Більш традиційним способом є зберігання моркви в тирсі або злегка зволоженому піску (1 л води / 10 л піску). В тарі для зберігання моркви обов’язково мають бути отвори для вентиляції. На дно ящика насипають 2-3-сантиметровий шар піску або тирси, зверху укладають шар відсортованої і висушеної моркви, зверху пересипають 3-5-сантиметровим шаром піску або тирси. Потім знову укладають шар моркви та знову пересипають піском.

Зберігання моркви у ящиках

Вибір тари відіграє важливу роль. У ящик по черзі викладається шар коренеплодів і шар тирси (хвойної). Завдяки фітонцидам, що містяться у хвої, мінімізується ймовірність появи грибкових захворювань, до того ж уповільнюється проростання моркви. Аналогічним чином застосовується мох сфагнум. Він легкий, не обтяжує тару та сприяє утриманню потрібної кількості вуглекислоти.

Термін придатності зберігання моркви:

  • 1 рік – в лушпинні цибулі, хвойній тирсі або ящиках з піском;
  • 5-8 місяців – в закритих сухих ящиках без наповнювача;
  • 2-4 місяці – в поліетиленових пакетах;
  • 1-2 місяці – в міській квартирі, в холодильнику;

У морозилці, звичайно, морква буде зберігатися довше – близько року, якщо ви правильно її заготовили.