Основний шлях передачі збудника – безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина.

Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності чи забою (кров, м’ясо, сало, шкіра, кістки, внутрішні органи тощо), також здатні сприяти швидкому поширенню хвороби.

Один із шляхів потрапляння АЧС у господарство – годівля свиней необробленими кормами чи харчовими відходами.

Додатково ускладнює ситуацію поширення АЧС у популяції диких свиней, звідки цей патоген може потрапляти до свійських свиней.

Єдиний захист від АЧС – дотримання правил біобезпеки.

У спільних інфографіках з європейським проєктом EU4SaferFood та Асоціацією «Свинарі України» розповідаємо про основні шляхи потрапляння АЧС до свиногосподарств.