Одним з основних напрямків роботи відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення територіальних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області є проведення профілактичної роботи з метою недопущення виникнення і поширення гострих кишкових інфекційних хвороб та харчових отруєнь.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – група інфекцій з фекально-оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, які клінічно проявляються нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла,  багаторазовим проносом тощо. Найбільш частими кишковими інфекціями, які реєструються останніми роками серед населення області, є сальмонельоз, рота- та норовірусний ентерити.

Харчові отруєння – гострі (іноді хронічні) неконтагіозні захворювання, які виникають після вживання їжі, де відбулося масивне розмноження певних видів мікроорганізмів та/чи накопичення токсинів мікробного або немікробного походження до рівня патогенної дози, а також захворювання, що виникають внаслідок вживання отруйних рослин і тканин тварин. До найбільш частих харчових отруєнь належать отруєння грибами та ботулізм.

Поширенню збудників, які викликають захворювання, сприяють порушення технології приготування страв, недотримання гігієнічних вимог до умов та термінів зберігання продовольчої сировини, харчових продуктів та готових страв, недотримання правил особистої гігієни особами, які виготовляють страви.

З метою профілактики гострих інфекційних кишкових захворювань та харчових отруєнь серед населення адміністративних територій області продовжується проведення санітарно-освітньої роботи, зокрема з наданням інформації на офіційні сайти районних військових адміністрацій і територіальних громад. За минулий тиждень розповсюджено 404 пам’ятки та проведено 314 бесід.

Так, Білгород-Дністровським районним управлінням проведено бесіду з працівниками закладу дошкільної освіти (ясла-садок) Шабівської селищної ради щодо профілактики отруєння грибами, в групи для інформування батьків залишено пам’ятки.

Подільським районним управлінням проведено бесіди з профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь «Обережно ботулізм!» у ліцеях №1 та №2 м. Ананьїв Ананьївської міської ради, ліцеї №1 м. Кодима Кодимської міської ради, у продовольчих магазинах «Обжора», «М’ясний вік», «Азбука смаку» м. Подільська Подільської міської ради, у продовольчих магазинах «В двух шагах» м. Балта Балтської міської ради та с. Саврань Савранської селищної ради, залишено пам’ятки.

Профілактична робота з питань профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь серед населення області триває.