Щороку, у другий четвер березня, відзначають Міжнародний день шкільного харчування. Мета цього дня – підвищити обізнаність учнів, батьків, педагогів та громадськості з питань здорового харчування у закладах середньої освіти. Цей важливий захід спрямований на привернення уваги до важливості формування правильних харчових звичок у школярів по всьому світу, підкреслення зв’язку між раціональним харчуванням та кращою академічною успішністю і здоров’ям у дорослому житті.
Що таке шкільне харчування? Це система надання їжі учням у школах. У сучасному суспільстві його основними рисами мають бути:
- доступність для всіх учнів, незалежно від фінансового становища;
- повноцінність, збалансованість за вмістом білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мінералів;
- різноманітність та відповідність різним потребам, включаючи дієтичні, релігійні та культурні особливості;
- якість та безпечність (обов’язкове впровадження контролю дотримання стандартів гігієни);
- інформування дітей про переваги здорового способу життя та виховання правильних харчових звичок з ранніх років.
Напередодні Міжнародного дня шкільного харчування, з метою підвищення обізнаності працівників, які задіяні в організації харчування, стосовно ролі здорового харчування в школах та його впливу на успішність, культурний обмін і добробут дітей, фахівцями Ізмаїльського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області було проведено бесіди та лекції для кухарів, які забезпечують приготування страв шкільного меню для здобувачів освіти у місті Ізмаїлі та Ізмаїльському районі.
Так, 10 березня 2025 року проведено лекції для кухарів ФОП Чорний Д.І., що забезпечують постачання послуг з харчування (кейтерінг) у закладах освіти міста Ізмаїл, про роль здорового харчування та профілактику гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, ботулізму та отруєнь грибами. Фахівці розповіли про важливість збалансованого харчування, яке допомагає дітям краще зосереджуватися на навчанні, підвищує їх фізичну активність та сприяє загальному розвитку.
Для підвищення поінформованості щодо здорового харчування 12 березня 2025 року з учнями 4-х класів приватного закладу загальної середньої освіти «Соняшник» міста Ізмаїла проведено бесіди про важливість раціонального харчування для школярів, роль вітамінів, мінералів та білків для підтримки їхнього розумового та фізичного розвитку. Для інформування батьків залишено пам’ятки.






