Забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства до харчування дітей у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах освіти – один з пріоритетів роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області.
Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету у навчальних закладах дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Так, протягом березня поточного року працівниками районних управлінь Головного управління проведено гігієнічну оцінку (з урахуванням сезонних продуктів) 303 примірних чотиритижневих сезонних меню на весняний період для харчування вихованців дитячих садочків та 356 меню – для здобувачів освіти у шкільних закладах Одеської області. На розгляд для погодження меню, крім самого проєкту меню, спеціалістам районних управлінь надається накопичувальна відомість, за результатами експертизи якої оцінюється виконання норм харчування. В разі невиконання норм харчування оцінюється хімічний склад та енергетична цінність страв кожного прийому їжі та добового раціону в цілому та надаються відповідні пропозиції щодо необхідності коригування даного меню.
Визначається також відсутність заборонених страв, оцінюється чергування страв в меню, їх епідемічна небезпечність. Окрім того, вивчаються технологічні картки приготування кожної страви. За результатами розгляду меню надаються пропозиції щодо усунення невідповідностей з подальшим повторним погодженням.




