27 жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023-2027 роки. Стратегічна мета реалізації цілей реформи – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

Стратегія визначає пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні завдання. Зокрема відновлення та модернізацію харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи НАССР.

У територіальних громадах Одеської області триває процес модернізації харчоблоків закладів освіти з проведенням ремонтних робіт та заміною технологічного і холодильного обладнання на сучасне, який фінансується за рахунок державної субвенції та місцевих бюджетів.

Днями відбувся виїзд представників Болградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області в Арцизький ліцей №4 з початковою школою та гімназією Арцизької міської ради для огляду харчоблоку та вирішення питання відновлення функціонування після проведеного капітального ремонту.

Основою сучасного харчоблоку є чотири типи технологічного обладнання, а саме: теплове, що забезпечує процес приготування страв, електромеханічне, яке допомагає здійснити первинну обробку продуктів та підготувати необхідні інгредієнти, холодильне, яке відповідає за зберігання харчових продуктів у безпечному температурному режимі, посудомийне, що допомагає здійснити якісне очищення та дезінфекцію столового начиння.

Саме таке обладнання встановлено в їдальні Арцизького ліцею. Мультифункціональний апарат для варіння, смаження, тушкування, м’ясорубка електрична, овочерізка та електроміксер значно спростять працю кухара, зроблять її більш продуктивною та безпечною. Сучасне посудомийне обладнання забезпечить високу якість миття столового і кухонного посуду. Модернізація харчоблоку сприятиме здоровому та якісному харчуванню учнів.

Під час відвідування шкільного харчоблоку спеціалістами також було надано консультативні роз’яснення  щодо дотримання правил відбору і зберігання добових проб, ведення відповідної документації. Проведено роз’яснювальну роботу з питань профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.