У насадженнях винограду триває літ метеликів гронової листокрутки І покоління та відбувається розвиток мілдью на листках. Гронова листовійка (листокрутка) – один з найбільш небезпечних шкідників винограду. Метелик із розмахом крил 11-13 мм, передні крила оливково-бурі з широкою жовтувато-білою перев’яззю з темними штрихами; біля внутрішнього кута – велика вохряна пляма; задні крила сірі, до країв темніші. Гусениця завдовжки 10-12 мм, оливково-зелена, голова світло-коричнева, ноги бурі.

За ран­ньої вес­ни виліт ме­те­ликів I по­коління мо­же по­ча­ти­ся в се­ре­дині квітня, а за за­тяж­ної – у другій де­каді трав­ня. Три­валість льо­ту ме­те­ликів – 15-25 днів, за хо­лод­ної до­що­вої по­го­ди цей період по­до­вжується до 30-35 днів. Літ відбувається увечері й на світанку, рідше – вдень, у похмуру погоду. Метелики додатково живляться нектаром квіток і солодкими виділеннями. Оптимальні умови для шкідника – температура +15… +30 °С і відносна вологість повітря понад 50%. Чи­сельність і шкідливість її за­ле­жить від своєчас­них та якісно про­ве­де­них за­хис­них за­ходів. Втра­ти вро­жаю мо­жуть сягати 25-30%, а за ви­со­кої чи­сель­ності шкідни­ка – навіть 100%.

Гу­се­ниці ли­с­то­вій­­ки хар­чу­ють­ся бу­то­на­ми, суцвіття­ми, обпліта­ю­чи їх па­ву­ти­ною, по­шко­д­жу­ють зав’язі, зе­лені та дозрілі яго­ди, котрі або оси­па­ють­ся, або ж за­гни­ва­ють. За період роз­вит­ку ли­­чин­ко­вої стадії, яка три­ває близь­ко 30 днів, гу­се­ни­ця здат­на по­шко­ди­ти до 70 бу­тонів.

Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) – вилов за 5 діб понад 10 метеликів феромонною пасткою. Для I покоління – десертні сорти – 3-5, винні сорти – 8-10 гус. / 100 грон. При перевищенні ЕПШ проводять обробку біопрепаратами або інсектицидами. Проти гронової листокрутки у насадженнях винограду обприскування проводять на початку або в період масового відродження гусениць. За необхідності проведення обробок проти кліщів (виноградний зудень), додають препарати акарицидної дії за умов їх сумісності.

Мілдью є найбільш небезпечною і найпоширенішою хворобою винограду. Джерелом первинної інфекції хвороби слугують зооспори, які зимують в опалих заражених листках і ягодах. Після дозрівання вони зберігають життєздатність більше двох років. Проростають зооспори навесні при температурі від +11 °C до +38 °C. Для проростання їм потрібно триденне сильне зволоження. Швидкість проростання зооспор залежить від температури: оптимальна температура – +25 °C; при +17… +25 °C вони проростають за 2-3 дні, а при +11 °C – за 8 днів. Конідіальне спороношення відбувається при відносній вологості повітря 95-100 %. Сильне спороношення спостерігається після дощу або при появі роси, але якщо в кінці інкубаційного періоду стоїть суха погода, то воно затримується.

Хворобою уражуються всі зелені частини рослини: пагони, грона, листя, вусики, суцвіття. Характеризується появою блідо-зелених або жовтуватих маслянистих плям на листках. У вологу погоду на ураженій тканині з нижньої частини з’являється білий наліт. Пізніше плями стають червонувато-бурими, в ураженій тканині з’являється некроз, після чого ягоди і листя винограду опадають, не виключено й всихання грон і суцвіть рослини. На молодих пагонах, вусиках, квітконіжках формуються видовжені, злегка вдавлені бурі плями, що вкриваються білим нальотом. У вологу погоду вкриваються білим нальотом, у суху – деформуються та засихають. Якщо з хворобою не боротися, вона здатна повністю знищити врожай.

Ефективний захист виноградників від мілдью забезпечує тільки комплекс агротехнічних і хімічних заходів.

Агротехнічні заходи:

  • розміщення виноградників на південних, добре провітрюваних схилах;
  • своєчасна підв’язка, обломка, пасинкування, чеканка;
  • систематична боротьба з бур’янами суттєво послаблює розвиток мілдью.

Розвиток хвороби затримують також внесення фосфорних і калійних добрив, мікроелементів. Застосування азотвмісних добрив навпаки призводить до прогресування хвороби, що може спричинити ураження всього куща.

Основний метод боротьби з мілдью – обприскування насаджень рекомендованими фунгіцидами з «Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання і Україні». Не можна обприскувати виноград під час цвітіння.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ та лише дозволеними препаратами згідно з «Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли медогляд, навчання та мають Посвідчення на право роботи з пестицидами. При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись Державних санітарних правил та норм ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001.