Зерно, відповідно до ст.24 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні», підлягає зберіганню у зернових складах. Власники зерна мають право укладати договори складського зберігання зерна на зберігання зерна у зернових складах з отриманням складських документів на зерно, а також зберігати зерно у власних зерносховищах. Зерновий склад зобов’язаний вживати усі заходи, передбачені цим Законом, нормативно-правовими актами, договором складського зберігання зерна, для забезпечення схоронності зерна, переданого йому на зберігання. При прийманні зерна на зберігання зерновий склад зобов’язаний здійснити аналіз його якості.
Зерно зберігають як у закритий, так і у відкритий спосіб. У першому випадку – на складах, у силосних ямах, бункерах. За таких умов оброблену зернову масу можна зберігати тривалий час. Відкритий спосіб підходить для свіжозібраного зерна на стадіях післязбиральної обробки. Зернову масу розміщують на майданчиках насипом чи у вигляді буртів для тимчасового зберігання. У приміщенні, де зберігається зерно, не має бути сторонніх запахів, крім властивих цьому матеріалу. Важливо перевіряти сховище на наявність спор пліснявого грибка, кліщів й інших комах-шкідників. Якщо їх сліди були виявлені, то приміщення/силос має пройти знезараження. Елеватори та великі зерносховища повинні забезпечуватися аспіраційними установками для ефективного очищення повітря від пилу. Необхідно забезпечити абсолютну герметичність приміщення, де розміщується урожай. Кожне сховище обов’язково обладнується термометричними пристроями, які дають можливість відстежувати показники температури сировини при тривалому збереженні. Адже чим вище відсоток вологості сировини, тим більше насіння схильне до пошкодження та процесів самозігрівання. Якщо в процесі перероблення (сушіння, очищення) були допущені помилки, втрати можуть досягати 70 % від загального обсягу матеріалу.
Щоб не втрачати прибуток, важливо створити правильні умови й застосовувати перевірені способи для зберігання матеріалу. По-перше, елеватори необхідно укомплектувати відповідно до вимог чинних стандартів. Оскільки під час зберігання зерно проходить кілька стадій дозрівання, ці процеси супроводжуються виділенням великої кількості тепла. Відповідно, матеріал повинен «дихати». Щоб підтримувати оптимальний рівень вологості та температурний показник, необхідно оснастити приміщення ефективною вентиляційною системою. Важливо облаштувати ефективну систему водовідведення й організувати надійну ізоляцію від ґрунтових вод.
Збереження зернопродуктів у коморах забезпечить постійний контроль за їх фітосанітарний станом та вчасні ефективні заходи захисту від комірних шкідників.


