Куріння тютюнових виробів чи інші способи їх вживання незалежно від віку людини і стану її здоров’я може суттєво погіршити якість та тривалість життя. Розглянемо деякі з основних негативних наслідків куріння.

  • Захворювання легень. Куріння є основним фактором ризику для хвороб легень, як-от хронічне обструктивне захворювання легень, емфізема і рак легені.
  • Серцево-судинні захворювання. Куріння сприяє збільшенню ризику розвитку серцевих захворювань, як-от ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда та інші проблеми з серцем.
  • Рак. Куріння є однією з основних причин розвитку різних видів раку, включаючи рак легені, ротової порожнини, гортані, стравоходу, сечового міхура та інших органів.
  • Проблеми зі шкірою. Куріння може впливати на шкіру, сприяючи ранньому старінню, появі зморшок та інших проблем, таких як пігментація та втрата еластичності.
  • Зниження імунітету. Куріння підвищує вразливість організму до інфекцій та знижує імунітет.
  • Проблеми з репродуктивною системою. Куріння може впливати на репродуктивне здоров’я, зменшуючи шанси на вагітність у жінок та збільшуючи ризик проблем у чоловіків.
  • Залежність. Куріння має адиктивний характер через наявність нікотину. Залежність може призвести до складнощів у припиненні куріння.
  • Другорядні впливи на оточуючих. Пасивне куріння – це вдихання вторинного тютюнового диму, що виділяється з сигарети (побічний дим – більш токсичний), та диму, який видихає курець (основний дим). Таке куріння може шкодити здоров’ю оточуючих, зокрема дітям, та мати наступні наслідки: важкість дихання, вищий ризик вірусних та бактеріальних інфекцій, збільшення ризику виникнення синдрому внутрішньоутробного затримання росту дитини. Пасивне куріння у вагітних жінок може призвести до передчасного народження, низької маси тіла новонародженого та інших проблем із здоров’ям. Пасивне куріння може погіршити алергічні стани та сприяти розвитку астми у вразливих осіб.

Припинення куріння може помітно поліпшити здоров’я та знизити ризик розвитку багатьох захворювань. Лікарі часто надають підтримку та поради тим, хто хоче припинити куріння.