Сезонний збір грибів триває в Україні практично цілий рік, але його пік припадає на період з кінця липня до жовтня, коли після теплих дощів з’являється найбільша кількість різноманітних їстівних грибів. В залежності від погодних умов, перші гриби можна знайти вже у червні, а пізні осінні гриби, як-от опеньки, збирають аж до перших заморозків у листопаді. Тому так важливо дотримуватися вимог безпеки щодо вживання цього продукту.

У поточному році в Одеській області зареєстровано 1 випадок отруєння грибами невстановленого виду з трьома потерпілими. Отруїлися мешканці міста Березівка, які придбали у приватної особи у місці несанкціонованої торгівлі та вжили консервовані (мариновані) гриби домашнього приготування.

З метою недопущення виникнення отруєнь грибами серед населення Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує дотримуватися основних порад щодо профілактики отруєнь грибами.

  1. Вибирайте штучно вирощені печериці, гливи та інші гриби, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  2. В жодному разі не купуйте гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках, а також у інтернет-мережі.
  3. Не годуйте грибами чи стравами з них дітей до 12 років, не рекомендовано вживати гриби людям старшого віку, вагітним, матерям, які годують груддю.
  4. У грибах міститься багато азотних речовин, білків, значна кількість клітковини та хітину, які майже не перетравлюються, що робить навіть їстівні гриби важко засвоюваним продуктом. Тому не рекомендовано їсти страви з грибів людям, які мають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (гепатит, холецистит, панкреатит, виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки), щоб не загострити хронічну патологію.
  5. Звертаємо увагу дорослих! Вчить дітей тому, що не слід навіть брати у руки дикорослі гриби, не показавши їх дорослим, бо вони можуть бути отруйними.

Під час збирання грибів врахуйте наступні рекомендації:

  • ніколи не збирайте дикорослі гриби, якщо не маєте чітких знань щодо їх безпечності, особливо остерігайтеся пластинчатих грибів (пластинки на нижній частині шапинки гриба), краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
  • не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, в яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас, промислових об’єктів, сміттєзвалищ, на забруднених, зокрема радіаційно, територіях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;
  • під час посухи гриби краще не збирати взагалі, через те що в спекотну погоду вони втрачають воду та накопичують токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі – позбавтесь зіпсованих, пере- або незрілих, а також грибів, у безпечності яких сумніваєтесь;
  • ніколи не вживайте сирі дикорослі гриби.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили ознаки отруєння (біль у животі, нудота, блювота, слабкість, головний біль, галюцинації) у своїх близьких, негайно викликайте «швидку допомогу».