Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області отримано від ДУ «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб» чергове повідомлення про підозру отруєння дикорослими грибами у с. Ісаєве Березівського району. Госпіталізовано двох дітей 4-х та 5-ти років. Гриби, схожі на синьоніжки, було зібрано у лісосмузі поблизу села.
На даний час потерпілі знаходяться в інфекційному відділенні КНП «Березівська міська лікарня» Березівської міської ради.
Березівським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області розпочато санітарно-епідеміологічне розслідування випадку отруєння грибами. Проводиться роз’яснювальна робота.
Загалом, з початку 2025 року в Одеській області зареєстровано два випадки:
- випадок отруєння грибами невстановленого виду з трьома потерпілими – мешканцями м. Березівка, які придбали гриби консервовані домашнього приготування у приватної особи в місці несанкціонованої торгівлі та вжили їх;
- випадок отруєння грибами з одним потерпілим – мешканцем с. Новоборисівка Роздільнянського району, який вживав сушені мухомори, придбані через мережу Інтернет.
Збір грибів в Україні триває практично цілий рік. В залежності від погодних умов, перші гриби можна знайти вже у червні, а пізні осінні гриби збирають аж до перших заморозків у листопаді.
Отруєння дикорослими грибами є одним з найбільш важких харчових отруєнь людини. Тому Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області вкотре нагадує про необхідність дотримуватися основних порад щодо профілактики отруєнь грибами.
- Вибирайте штучно вирощені печериці, гливи та інші гриби, що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
- В жодному разі не купуйте гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках, а також у інтернет-мережі.
- Не рекомендовано вживати гриби людям старшого віку, вагітним, породіллі, тим, що мають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту (гепатит, холецистит, панкреатит, виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки), щоб не загострити хронічну патологію.
- Під час збирання грибів врахуйте наступні рекомендації:
- ніколи не збирайте дикорослих грибів, якщо не маєте чітких знань щодо їх безпечності, особливо остерігайтеся пластинчатих грибів (пластинки на нижній частині шапинки гриба), краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас, промислових об’єктів, сміттєзвалищ, на забруднених, в зокрема радіаційно, територіях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;
- уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі (позбавтесь зіпсованих, пере- або незрілих, а також грибів, у безпечності яких сумніваєтесь);
- ніколи не вживайте сирих дикорослих грибів.
Якщо після споживання грибів з’явились ознаки отруєння (біль у животі, нудота, блювота, слабкість, головний біль, галюцинації) негайно викликайте «швидку». І найголовніше – не годуйте грибами чи стравами з них дітей до 12 років! Також навчіть дітей тому, що не слід навіть брати у руки дикорослі гриби, не показавши їх дорослим, бо вони можуть бути отруйними.
Бережіть здоров’я – своє і своїх дітей!
