Головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області отримано попередню інформацію щодо підозри захворювання на ботулізм 67-річної мешканки с. Сергіївка Білгород-Дністровського району. За даними санітарно-епідеміологічного розслідування, захворіла вживала консервовану м’ясну тушкованку домашнього приготування, яку було виготовлено у 2024 році.

Від початку року в Одеській області зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм, які були пов’язані з вживанням консервованої продукції домашнього приготування (у двох випадках) та в’яленої риби невідомого походження. Ботулізм був зареєстрований у м. Одеса та Одеському районі.

Ботулізм – гостра інфекційна хвороба, спричинена ботулінічним нейротоксином (найсильнішою біологічною отрутою), що в анаеробних умовах продукується Clostridium botulinum і переважно супроводжується розвитком офтальмоплегічного й бульбарного синдромів, які проявляються периферичними парезами та паралічами, зокрема дихальної мускулатури. Clostridium botulinum – велика грампозитивна паличка, строгий анаероб, у зв’язку з чим у довкіллі існує переважно у формі спор.

Найчастішою формою захворювання є харчовий ботулізм, коли токсин з  їжею потрапляє в кишечник людини. Окремі продукти можуть контамінуватися спорами збудника, і якщо в силу особливостей приготування припиняється доступ кисню, стає можливим розмноження вегетативних форм і токсиноутворення, наприклад, при коптінні чи в’яленні слабосоленої риби, ковбаси, консервуванні грибів; у разі консервування в побутових умовах та створення тривалих анаеробних умов при зберіганні консервованих продуктів харчування.

Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів як тваринного, так і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

У разі харчового ботулізму можливі не лише поодинокі випадки хвороби, але й групові, сімейні спалахи. У зв’язку з гніздовим розподілом токсину в харчових продуктах захворюють не всі, хто вживав забруднений токсином продукт. Сприйнятливість людей до ботулізму дуже висока, захворіти можна в будь-якому віці. Можливі повторні захворювання.

Першими типовими ознаками ботулізму є сухість в роті, «сітка» або «туман» перед очима, погане розрізнення предметів, наростаюча м’язова слабкість, утруднене ковтання.

Якщо у людини з’явилися подібні симптоми, необхідно в терміновому порядку викликати швидку. Визначальне значення в лікуванні хворих на ботулізм належить специфічній антитоксичній терапії – введення протиботулінічних антитоксичних препаратів.

Дотримання гігієнічних вимог при обробці, зберіганні та консервуванні продуктів виключає можливість накопичення в них ботулотоксину, в першу чергу в м’ясних, рибних, грибних. Кип’ятіння протягом 10-15 хвилин перед вживанням таких продуктів дозволяє повністю нейтралізувати ботулотоксин.

Будьте уважні і обережні при вживанні будь-яких консервів! Бережіть своє здоров’я та членів своєї родини!