Хурма – джерело величезної кількості вітамінів. І, до речі, не фрукт, а ягода. Не можна сказати, що хурма для наших широт – такий же звичайний продукт, як яблука або банани. Зазвичай, її купують, щоб поласувати незвичайним смаком. Одним людям подобається певна в’язкість в роті після вживання ягоди, а решті – ні.
Корисні властивості хурми
З першого погляду на хурму, стає ясно, що вона багата бета-каротином. Хурма стоїть на сходинку вище таких чемпіонів, як-от томати, гарбуз, салат, солодкий перець за змістом цього вітаміну. У хурмі більше антиоксидантів, ніж у цитрусових. Крім того, в ній удвічі більше харчових волокон і мікроелементів, ніж у яблуках, а за поживними властивостями вона не поступається інжиру і винограду. При частому вживанні в їжу вона здатна замінити безліч продуктів і заповнити потребу організму в корисних речовинах. Якщо у вас є можливість з’їдати по одному або два плоди кілька разів на тиждень, то можна значно поліпшити стан здоров’я, зміцнити імунну систему й омолодити організм. Багатий склад ягід надає тонізуючу дію на м’язи, підвищує працездатність і при цьому заспокоює нервову систему. Хурма містить багато цукру, проте володіє низьким глікемічним індексом. Вона швидко насичує організм і повільно засвоюється, ліквідуючи почуття голоду на тривалий час.
Шкода хурми
Надмірне вживання хурми може спровокувати сильний стрибок цукру в крові. Вона також негативно впливає на обмінні процеси в організмі. У цієї ягоди є величезна кількість таніну, дубильних речовин. Подібне негативно позначається на роботі шлунка і кишечника. Крім того, у хурми часто досить щільна шкірка. Якщо її не знімати, то вона дуже важко перетравлюється, може травмувати слизові оболонки внутрішніх органів, якщо вони запалені і дуже чутливі.
Заборонено перекушувати хурмою, навіть очищеної від шкірки, якщо до цього не було ніякого приймання їжі. На порожній шлунок ягода буде впливати як сильний подразник. Якщо регулярно харчуватися хурмою на голодний шлунок, можна спровокувати розвиток виразки. Якщо у людини відзначається надлишок йоду в організмі, хурма в його раціоні буде найлютішим ворогом. Від ягоди треба відмовитися і тим особам, у яких є алергія на йод, індивідуальна нестерпність інших компонентів, що входять до складу ягоди.
Як і всі плодові дерева, хурма схильна до ураження хворобами. Хоч це дерево і відрізняється високою стійкістю до захворювань, без належного догляду ця властивість може в рази знизитися. Крім звичайного догляду за плодоносним деревом, потрібно включити і комплекс заходів щодо усунення та профілактики захворювань, яким піддається хурма.
Стійкість дерева до захворювань, залежить від умов, в яких вона вирощується.
Найчастіші хвороби хурми:
- Борошниста роса. Вражає дерева переважно кімнатного вирощування.
- Сіра гниль. Вражає все дерево від листя до зав’язі, іноді переходить і на плоди. Пізнати цю хворобу дерева можна по характерному сірому пухнастому нальоту на різних частинах дерева. Це грибкове захворювання призводить до масової загибелі зав’язі і гниття.
- Бактеріальний рак. Вражає переважно пагони і гілки дерева. Характеризується ураженням кори, яка відсихає і залишає лисини на дереві, на яких пізніше з’являються виразки. Через цю хворобу дерево може висохнути і загинути.
- Чорна плямистість. Вражає червоними плямами листя і пагони рослини, обрамленими чорною облямівкою. Деформує гілки дерева і молоді пагони.
- Фузариоз. Це захворювання молодих дерев хурми, при якому воно жовтіє і інтенсивно всихає. Стовбур дерева засихає і чорніє, кора дерева відпадає, потім дерево в’яне.
- Парша. Призводить до відмирання всіх ділянок ураженої тканини, яку можна відрізнити по чорним цяткам на пагонах і листках.
Від усіх захворювань, якими може бути вражена хурма, можна ефективно позбутися при належному догляді.
До методів обробки від хвороб належать:
- Системні фунгіциди. Використовуються при ураженнях дерева, як-от борошниста роса, парша і чорна плямистість.
- Ін’єкції в стовбур дерева. Використовуються при бактеріальному раку.
- Обприскування крони дерева розчином бордоської рідини. Ефективно при всіх видах уражень дерева.
- Біологічні препарати для обприскування листя і пагонів.
- Пестициди виду хорус. Застосуються тільки перед цвітінням.
Профілактика хвороб
Найефективніше можна уникнути хвороб хурми, якщо вчасно проводити профілактику захворювань цього дерева. Кращими методами профілактики стане своєчасне видалення частин дерева, уражених хворобою, обробка дерева перед цвітінням від комах і захворювань спеціальними розчинами і усунення ураженої листя і плодів під деревом, щоб після процесів гниття листя хвороба не вразила коріння дерева.
