Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області звертає увагу на те, що вся продукція, яка ввозиться на митну територію України, повинна відповідати вимогам технічних регламентів, які затверджує Кабінет Міністрів України для певного виду продукції. Регламенти встановлюють вимоги безпеки, процедури підтвердження відповідності, модулі перевірки, відповідно до яких виробником заповнюється декларація про відповідність. Також у регламентах прописуються умови нанесення знаку відповідності та іншого обов’язкового маркування.

Якщо стосовно окремих видів нехарчової продукції не встановлено спеціальних вимог щодо її безпечності, то характеристики такої продукції мають відповідати вимогам Закону України «Про загальну безпечність нехарчової продукції».

Слід зазначити, що законодавець декларує, що продукція може мати вищі стандарти, ніж встановлені технічними регламентами, проте суб’єкт господарювання не має права порушувати ці регламенти.

Також інформуємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» (із змінами) прийнято рішення тимчасово обмежити здійснення державного ринкового нагляду за нехарчовою продукцією. Зазначене обмеження буде діяти до припинення або скасування воєнного стану в Україні. Але, незважаючи на те, що державний ринковий нагляд і контроль відповідно до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» тимчасово не здійснюється в повному обсязі, рекомендуємо суб’єктам господарювання з відповідальністю ставитися до безпечності продукції, яка ними ввозиться в Україну та може становити серйозний ризик суспільним інтересам.

Отже, підсумовуючи наше звернення до вас – суб’єктів господарювання – наголошуємо на тому, що відділ ринкового нагляду Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області працює для того, щоб допомогти вам не нашкодити, сприяти здійсненню вами ініціативного та самостійного контролю відповідності продукції встановленим вимогам і загальній вимозі щодо безпечності продукції з метою наповнення ринку України безпечними, конкурентоспроможними та необхідними товарами.

У разі необхідності отримати консультацію з питань державного ринкового нагляду, просимо звертатись за телефоном: (048) 731 77 50 або писати на електронну адресу: gu@odesa.consumer.gov.ua.