02

На полях озимого ріпаку триває живлення та пошкодження рослин несправжніми гусеницями ріпакового пильщика ІІ покоління. Сприятливими для розвитку шкідника є прохолодна погода та висока вологість повітря. Розвиток несправжньогусениць залежно від погодних умов і триває 25-40 діб. Личинки перших віків скелетують, доросліші об’їдають листки, залишаючи тільки товсті жилки. Пошкоджені рослини нерідко гинуть, що призводить до зрідження чи повної загибелі посівів. Гусениці старших віків шкідника витривалі до нічних заморозків. Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) несправжніх гусениць ріпакового пильщика – 1-2 екз., або 2-3 екз. / 1 кв. м.


Триває літ метеликів капустяного і ріпного біланів та пошкодження рослин гусеницями біланів і капустяної совки. Молодші гусениці біланів групами живляться на нижньому боці листка, об’їдаючи м’які частини, старші – на верхніх боках поодиноко, вони грубо об’їдають листки з країв або з’їдають м’якуш до товстих жилок, забруднюючи рослину екскрементами. Гусениця досягає завдовжки 4-5 см. У пошуках їжі вони часто мігрують на далеку відстань. За високої вологості повітря гусениці й лялечки часто гинуть від хвороб.

Гусениці капустяної совки I віку скелетують листя знизу, а II і III – вигризають у листках наскрізь отвори неправильної форми. Гусениці старших віків з’їдають листки повністю. Живляться переважно вночі, а вдень ховаються при основі рослин. ЕПШ капустяної совки – 1-2 екз. / 1 рос. при заселенні 2-5% рослин,  капустяного і  ріпного біланів – 3-5 екз. / 1 рос. або заселення гусеницями 10% рослин.

Суха спекотна погода сприяє подальшому розмноженню хрестоцвітих і ріпакових блішок. Жуки пошкоджують сім’ядольні та справжні листки, вигризаючи невеликі круглі отвори. У разі масового розмноження блішки за 2-3 дні здатні повністю знищити сходи ріпаку. ЕПШ складає 3-5 екз. / 1 кв. м.

При перевищенні ЕПШ застосовують інсектициди, які рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Найбільш ефективне використання, насамперед, системних інсектицидів проти гусениць молодших віків листогризучих шкідників. Обробки проводять ввечері, коли гусінь харчується на рослинах.

Необхідно  вести  постійний  моніторинг посівів і за необхідності провести заходи з обмеження чисельності шкідливих організмів.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідників треба проводити при перевищенні ЕПШ, суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами та лише дозволеними препаратами з «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання та мають Допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.