01

За даними фітосанітарного моніторингу, в господарствах районів Одеської області на сходах озимого ріпаку спостерігається заселення та пошкодження посівів шкідниками. Шкодять посівам озимого ріпаку хрестоцвіті та ріпакові блішки, жуки пошкоджують сім’ядольні та справжні листки, вигризаючи невеликі круглі отвори. Активність живлення підвищується за сухої та теплої погоди. У випадку ураження точки росту рослина гине. В разі масового розмноження шкідників за два-три дні вони здатні повністю знищити сходи ріпаку, що призводить до пересівання культури.Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) складає 3-5 екз./ 1 кв.м.


Відмічено пошкодження рослин ріпаку гусеницями озимої совки ІІ покоління. Гусениці, підгризаючи рослини з ґрунту, грубо надкушують листки з країв і підгризають кореневу шийку рослин. Інколи повністю знищують рослини в рядку. ЕПШ – 2-3 екз. / 1 кв. м. При надвисокій чисельності слід застосовувати інсектициди, які рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Обробки проводять ввечері, коли гусінь харчується на рослинах.

Проходить літ, яйцекладка та фіксується відродження несправжньогусениць ріпакового пильщика ІІ покоління. Вони харчуються листям, спочатку скелетують, а потім грубо об’їдають, залишивши лише жилки. Пошкоджені рослини нерідко гинуть, що призводить до зрідження чи повної загибелі посівів. Несправжні гусениці старших віків шкідника витривалі також і до нічних заморозків. Навіть за температури повітря -10 С вночі та +70 С вдень вони здатні продовжувати живлення. ЕПШ несправжніх гусениць ріпакового пильщика – 1-2 екз. / 1 рос., або 2-3 екз. / 1 кв. м. 

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ, суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами та лише препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання та мають Допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.