2

На посівах гороху спостерігається заселення рослин бульбочковим довгоносиком та піщаним мідляком. Прохолодна, дощова погода не сприяє масовому заселенню шкідниками, проте зі стрімким потеплінням очікується збільшення їх чисельності та шкодочинності.


 

Смугастий бульбочковий довгоносик завдає шкоди однорічним і багаторічним бобовим культурам: гороху, квасолі, конюшині, люцерні, еспарцету. Жуки пробуджуються за температури повітря +3-4 °С, активізуються при +12…+14 °С. Спочатку з’являються на посівах багаторічних бобових, де вони переважно зимують, а після з’явлення сходів гороху переселяються на них. Жуки об’їдають листя з країв у вигляді зубчастих вигризань (фігурне об’їдання). Найбільш небезпечні пошкодження перших листків сходів і точки росту, що при масовому заселенні призводить до загибелі рослин гороху та інших бобових рослин.  Личинки живляться бульбочками.

Піщаний мідляк – багатоїдний шкідник, пошкоджує сходи просапних, зернових, гороху, овочів тощо. Найбільшої шкоди жуки завдають на початкових етапах розвитку культури: гризуть насіння, об’їдають молоді листочки, обгризають стебельця. Шкодочинність зростає в роки з теплою посушливою погодою. Личинки живляться гнильними рослинними рештками.

Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) бульбочкових довгоносиків в фазу сходів становить 10-15 жуків / 1 кв.м., піщаних мідляків – 2-3 екз. / 1 кв.м. Необхідно вести постійний моніторинг за посівами гороху та в разі перевищення ЕПШ рекомендовано провести хімічний обробіток інсектицидом згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів необхідно проводити при перевищенні ЕПШ, суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами та лише дозволеними  препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та «Доповнень до Переліку». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання та мають Допуск (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами.