01За даними проведення фітосанітарного моніторингу, на посівах озимого ріпаку в господарствах Одеської області спостерігається заселення та пошкодження посівів шкідниками. Зокрема, шкодять хрестоцвіті та ріпакові блішки, гусениці озимої совки ІІ покоління, спостерігається відродження несправжньогусениць ріпакового пильщика II покоління, триває літ метеликів капустяного і ріпного біланів ІІІ покоління та капустяної совки ІІ покоління.


Жуки хрестоцвітих та ріпакових бляшок пошкоджують сім’ядольні та справжні листки, вигризаючи невеликі круглі отвори. У випадку ураження точки росту рослина гине. У разі масового розмноження шкідників за два-три дні вони здатні повністю знищити сходи ріпаку, що призводить до пересівання культури. Пошкоджені хрестоцвітими блішками рослини ріпаку більше уражуються хворобами, погано набирають вегетативну масу. Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) складає 3-5 екз./1 кв.м.Жуки хрестоцвітих та ріпакових бляшок пошкоджують сім’ядольні та справжні листки, вигризаючи невеликі круглі отвори. У випадку ураження точки росту рослина гине. У разі масового розмноження шкідників за два-три дні вони здатні повністю знищити сходи ріпаку, що призводить до пересівання культури. Пошкоджені хрестоцвітими блішками рослини ріпаку більше уражуються хворобами, погано набирають вегетативну масу. Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) складає 3-5 екз./1 кв.м.

02 
Хрестоцвіта бляшка

Фіксується пошкодження рослин ріпаку гусеницями озимої совки ІІ покоління. Гусениці підгризаючи рослини з ґрунту, грубо надкушують листки з країв і підгризають кореневу шийку рослин. Інколи повністю  знищують рослини в рядку. ЕПШ 2-3 екз./1 кв.м. При надвисокій чисельності слід застосовувати інсектициди, які рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Обробки проводять ввечері, коли гусінь харчується на рослинах.

03
 
Гусениця озимої совки

Проходить літ, яйцекладка та спостерігається відродження несправжньогусениць ріпакового пильщика II покоління. Несправжні гусениці ріпакового пильщика харчуються листям, спочатку скелетують, а потім грубо об’їдають, залишивши лише жилки. Пошкоджені рослини нерідко гинуть, що призводить до зрідження чи повної загибелі посівів. Активність живлення підвищується за сухої та теплої погоди, хоча несправжні гусениці старших віків шкідника витривалі також і до нічних заморозків. Навіть за температури повітря -10 °C вночі та +70 °C вдень вони здатні продовжувати живлення. ЕПШ несправжніх гусениць ріпакового пильщика – 1-2 екз. на рослину. 

04
  Ріпаковий пильщик та несправжньогусениці

Триває літ метеликів капустяного і ріпного біланів ІІІ покоління та капустяної совки ІІ покоління, яйцекладка та очікується відродження гусениць. Гусениці біланів грубо об’їдають листя. Пошкоджені рослини нерідко гинуть, що призводить до зрідження чи повної загибелі посівів. Гусениці капустяної совки I віку скелетують листя знизу, а II та III – вигризають у листках наскрізь отвори неправильної форми. Гусениці старших віків з’їдають листки повністю. Економічний поріг шкодочинності капустяної совки – 1-2 екз./1 рослину при заселенні 2-5% рослин, капустяного і ріпного біланів – 3-5 екз./1 рослину або заселення гусеницями 10% рослин.

05
Зверху вниз: капустяний білан, ріпний білан, капустяна совка

Треба вести постійний моніторинг посівів і при необхідності проводити заходи щодо обмеження чисельності шкідливих організмів. Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів варто проводити при перевищенні ЕПШ, суворо дотримуючись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами і лише дозволеними препаратами з «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише ті особи, які пройшли навчання та мають допуск (посвідчення) на право роботи з ними.